toplumsal cinsiyet rolleri

giyotin
Tamamen tarım toplumu gelenekleri/kanunları olan dinlerin(vb) bugün burjuvazi tarafından kolay yönetme aracı olarak kullanılması sonucu kurtulamadığımız çelişkili durumdur.
Fizyolojik özellikler gibi durumlar bi yana toplumun kadın ve erkek olarak iki sınıfa bölünmesiyle ortaya çıkmıştır. Üretim aracı olarak toprağı sahiplenen erkek lojistik destek ve toprağın işlenmesi/korunmasında görevli çocuklar doğurması için kadını ikincil göreve itip onuda sahiplenmiştir... kadın değil anne kutsaldır!
Neden ortadoğu halklarında hâlâ eşitlik yoktur? kapitalistleşme gecikmiştir... (burjuvazi tarih sahnesine ilk çıktığı dönemlerde (bkz:fransız ihtilali) taşıdığı ilerici karakterini kaybetmiş ve gericileşmiştir (bkz:lenin'in emperyalizm kitabı) ortadoğu ülkeleri batıdan birkaç yüzyıl sonra, burjuvazinin gericileştiği dönemde kapitalistleştiği için olabilir.
Peki orta asya türklerinde neden kadın-erkek eşittir? Çünkü toprak bir üretim aracına dönüşmemiştir, tarım için elverişli olmayan toprak yerleşik hayata geçemeyen orta asya halkı için komutanlar sınıfından başka bir sınıf ortaya çıkamamıştır.
Alevi toplumunda kadın-erkek eşitliği? Açıkcası bu konu üzerine düşünmek, okumak ve yazmak gerekiyor. İbatlerinde dahi eşit davranılan bir kültür, bazısı hâlâ göçebe/hayvancılık bazısı bin yıldır tarım yaptığı halde...
bu başlıktaki tüm girileri gör