kudüs

valonqar
Günümüzde Kudüs adıyla bilinen kent. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Kudüs, çok sevilen, kutsal kabul edilen, bir o kadar da çok yıkılan ve tekrar tekrar inşa edilen kenttir. Yahudilerin, Hristiyanların ve Müslümanların kutsal saydığı bir merkezdir. Kutsal Kitap'ın Türkçe çevirilerinde çoğunlukla bugünkü adı olan Kudüs yerine Yeruşalim adı kullanılır. Kutsal Yazıların dönemindeki kentle günümüzdeki kent arasındaki birçok farktan ötürü, örneğin Kudüs'te yaşayan halklar, kentin siyasi sınırları ve koşulları açısından, böyle bir tercih yapılmıştır.
İbrahim peygamberin, oğlu İshak'ı kurban sunmak üzere götürdüğü, eski çağlarda Salem diye de bilinen ve Yaratılış bölümünde adı geçen kent Yeruşalim'dir. Yeruşalim için kullanılan birçok addan bazıları şunlardır: Davut kenti, Sadık kent, Doğruluk kenti, Şalem, Tanrı kenti, Siyon Kutsal kent. Roma imparatoru Hadrianus burayı 'Elia Capitolia', Müslüman Araplar ve Türkler 'Kudüs, El Kuds' olarak adlandırmışlardır.

Bugün, İsrail ülkesinin başkentidir. Akdeniz'le Lut Gölü arasındaki sıradağların eteğinde kurulmuştur. İsrailoğulları bu bölgeye çok eski bir dönemde, Kenanlıların döneminde yerleşmişlerdir.

Daha sonra burayı Yevuslular döneminde Yeruşalim; Krallar döneminde Yeruşalim; Ezra döneminde Yeruşalim; Antlaşmalar arası dönemde Yeruşalim; Yeni Antlaşma (İncil) döneminde Yeruşalim; İsa Mesih'in dirilip göğe alınışından sonraki dönemde Yeruşalim; İslam döneminde Yeruşalim ve Haçlılar döneminde Yeruşalim şeklinde açıklayıp editleyeceğim.
bu başlıktaki tüm girileri gör