kudüs

deist imam
80 darbesinin nedenlerindendir. Nasıl diye sorarsanız biraz uzun ama okuyun derim.

6 eylul konya olaylari diye de bilinen kudus mitindi 6 eylul 1980de seriat yanlilari tarafindan duzenlenmistir. İsrail hukumetinin 23 temmuz 1980 gununde kudusu baskent ilan etmesi ve 30 temmuz 1980de knesset(israil parlamentosu) bunu onayladı. Bunun üzerine de 28 agustosta turkiye kudus konsoloslugunu kapatip israil ile iliskilerinin maslahatguzarlik seviyesine indirdi(tipki simdiki dunya liderinin yaptigi gibi). Bu muhafazakar cevrelerw yeter mi? Tabi ki de yetmez. Bununla birlikte milli selamet partisi(msp) genel merkezi 6 eylul 1980de kudusu kurtarma mitingi duzenler. Buyuk cogunlugu sarikli cubbeli tam 100bin kisi katilir mitinge ve tabi ki necmettin erbakan da katilir. Mitinde seriat yanlisi pankartlar arapca hilafet yazilariyla miting yapilir ve bu mitingde istiklal marsi protesto edilir yuhalanir. Hatta suleyman demirel bile buna sinirlenir. 6 gun sonraysa malum fasist darbe gerceklesir. 29 ekim 1980de darbenin genelkurmay 2.baskani haydar saltık basın toplantisinda kudus mitinginin 12 eylule gelinmesinde bardagi tasiran son damla oldugunu belirtir.
atticus finch
haçlı seferleri sırasında kısa süreliğine yanılmıyorsam ingilizler tarafından ele geçirilmiş "kingdom of jerusalem" adında ufak çapta bir yarı-özerk yönetime geçmiştir.
valonqar
Günümüzde Kudüs adıyla bilinen kent. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Kudüs, çok sevilen, kutsal kabul edilen, bir o kadar da çok yıkılan ve tekrar tekrar inşa edilen kenttir. Yahudilerin, Hristiyanların ve Müslümanların kutsal saydığı bir merkezdir. Kutsal Kitap'ın Türkçe çevirilerinde çoğunlukla bugünkü adı olan Kudüs yerine Yeruşalim adı kullanılır. Kutsal Yazıların dönemindeki kentle günümüzdeki kent arasındaki birçok farktan ötürü, örneğin Kudüs'te yaşayan halklar, kentin siyasi sınırları ve koşulları açısından, böyle bir tercih yapılmıştır.
İbrahim peygamberin, oğlu İshak'ı kurban sunmak üzere götürdüğü, eski çağlarda Salem diye de bilinen ve Yaratılış bölümünde adı geçen kent Yeruşalim'dir. Yeruşalim için kullanılan birçok addan bazıları şunlardır: Davut kenti, Sadık kent, Doğruluk kenti, Şalem, Tanrı kenti, Siyon Kutsal kent. Roma imparatoru Hadrianus burayı 'Elia Capitolia', Müslüman Araplar ve Türkler 'Kudüs, El Kuds' olarak adlandırmışlardır.

Bugün, İsrail ülkesinin başkentidir. Akdeniz'le Lut Gölü arasındaki sıradağların eteğinde kurulmuştur. İsrailoğulları bu bölgeye çok eski bir dönemde, Kenanlıların döneminde yerleşmişlerdir.

Daha sonra burayı Yevuslular döneminde Yeruşalim; Krallar döneminde Yeruşalim; Ezra döneminde Yeruşalim; Antlaşmalar arası dönemde Yeruşalim; Yeni Antlaşma (İncil) döneminde Yeruşalim; İsa Mesih'in dirilip göğe alınışından sonraki dönemde Yeruşalim; İslam döneminde Yeruşalim ve Haçlılar döneminde Yeruşalim şeklinde açıklayıp editleyeceğim.
ataturkekber
semavi dinlerin ortak kutsalıdır. bin yıllar boyunca kavgaların ve savaşların nedeni olmuştur, hala daha olmaktadır.
yahudilerle arapların bir arada yaşadığı eski evleri, dar sokakları ve kudüs denilince akla gelen mescid-i aksa nın olduğu yerdir.
mutlaka gidip görülmesini tavsiye ettiğim şehirdir.