milliyetçilik

sophos
Tehlikeli yanı milliyetçiliğin bir tık yukarısının ırkçılığa ve faşizme dönüşebilmesidir. kültürümüzü, tarihimizi ve dilimizi korumak başka bir şey diğer uluslardan nefret etmek, savaş istemek başka bir şeydir. ve yurtseverlik/vatanseverlikle karıştırılmaması gerekir.

ayrıca “Atatürk Milletçiliği” kavramı icat edilmiş, bu icat, “Türkiye sınırları içerisinde yaşayan herkes Türk'tür.” yargısına kadar indirgenmiştir. Etnik kökenleri farklı olan insanların toplum bilincine sahip olmalarıyla birlikte yeni bir tartışma konusu olarak “üst-kimlik/alt-kimlik” ve “köken” tartışmaları süregelmiştir. Aynı yaklaşım, çok-uluslu eski imparatorluk coğrafyalarında; Fransa, Britanya, Yunanistan gibi örneklerde yaşanmaktadır. Eski-sömürgeci Fransa sınırları içerisinde bugün yaşayan pek çok farklı kökenden insan, asimile olmaları sonucunda kendilerine “Fransız” demektedir. Milliyetçi bakış açısına göre burada da, Hristiyan ve hatta Fransız etnik kökenli Katolik-Hristiyanlar, Fransız Milleti'ni oluşturmaktadır.

arapça kökenli bir kelime olan milletin kökenine baktığımızda mezhepçilik ortaya çıkıyor katılmasam da türk milleti denildiğinde kastedilen sünni-müslüman milletidir. milliyetçilikte siz de ulustaki herkes gibi olmalısınız.
milliyetçilik ayrıştırıcı bir düşünce iken yurtseverlik değildir.

''Yurtseverlik sevgiye ve hayranlığa dayanırken, milliyetçilik, rekabet ve kızgınlıktan kaynaklanır.''
4
----- -----
Peki bir topluluğu sevmemek ırkçılık mıdır?
sophos sophos
topluluk dediğin ırk ise evet ama genelde bu imajdan kaynaklanır. örneğin bir çingene gelir sana bıçak çeker hepsinden nefret edersin aslında hepsi öyle değildir. almanya'da bir alman olduğunu düşünelim dükkanın var bir türk hırsızlık yaptı türklerin çoğundan nefret edersin, türklerin hepsi hırsız mıdır? hayır tabi ki. fakat almanya'da türk sayısı fazla, genelde azınlık durumlarında oluyor bu.
----- -----
Bir kişiyi sevmeme hakkı varsa, bir grubu sevmeme hakkı varsa, bir toplumu da sevmeme hakkı vardır. Sevmeyebilir insan. Benc bu yüzden ırkçı denilmemeli. Yeter ki o topluma durduk yere haksızlık, kötülük yapmasın. Ama "sevmiyorum muhatap da olmuyorum" diyebilr.
sophos sophos
Tabi muhattap olmak zorunda değilsin zaten sevmiyorsan bir toplumu ama bu kendini büyük görmeden ve saygı gösterek olur. Kendini büyük gördüğünde iş ırkçılığa varrır.
bu başlıktaki tüm girileri gör