basmane

zeybek
izmirin kalbindeki semt. sanıldığı gibi kökten batak halde değildir. zamanının ötesinde bir muhitken yine kendi insanımızla batağa dönüşmüştür. eski zamanlarda levantenlerin sıkça yaşadığı biliniyor. bu da gayet elit bir semt olduğunu ortaya koyar. ülkedeki göç dalgasından epey payını aldığından dolayı da ne idüğü belirsiz varoş kesimin yerleştiği yere uzanan bir hikayesi var.

çok basit. izmir'in tam da merkezi olan bu yere göç olacak çünkü ticaret, demiryolu, iş güç hep burada. balkan göçmenlerince bozguna uğrayan hiçbir semt görmedim. ne yazık ki yine doğudan gelen göç dalgası güzelim semtin amına koymuş, yetmemiş daha da göç alan kentin tepelerine gecekondu konduran insanlar gündüz vakti bile o muhitten geçilmesini imkansız kılmıştır. eğri oturup doğru konuşalım.

demiryolu meselesine gelince. güney egenin son durağı alsancak garı'dır. çünkü anadolu toprakları üzerinde ilk demiryolu işletmesi alsancak-aydın hattında açılmıştır sonra bu hat eğirdir'e kadar uzamıştır. basmane garı, basmane- kasaba hattında açılıp egenin doğu ve güneydoğu hattındaki son durağıdır. kasaba diye anılan yer de turgutlu.
bu başlıktaki tüm girileri gör