basmane

atticus finch
izmir'de güzel bir garı da bulunan bir semttir. genelde şehre ilk defa gelip en ucuz oteli burada bulan insanları korkutmasıyla bilinir.

500 metre ötesindeki kozmopolit, seküler ve küçük-burjuva sayılabilecek alsancak'tan buraya girdiğinizde yoksulluk ve ezilmişlik suratınıza tokat gibi çarpar. suriyelilerin izmir'deki başkentidir burası. hatta sırf arap mutfağından yemekler yapan, tabelaları ve menüsü arapça bir esnaf lokantası da vardır. muhtemelen birileri "göçten nasıl kazanç sağlayabilirim" diye düşünmüş ve orayı açmış. nüfusunun yarısı suriyeliyse diğer yarısı işçidir, köyden göçen ailedir, akşamları esnaf lokantasında çorba içen emeklidir, sokaklarda yatan dilencidir.

geceleri çok tehlikeli bir yer haline gelen basmane'de duyduğunuz en az üç cümleden birisi arapçadır. otellerinde ulu orta kadın pazarlanır, uyuşturucu ticareti yapılır. sokakları dar ve karman çormandır, binalarında hep grinin tonları hakimdir ve hepsi o yaşanmışlık hissini verir. kadıköy sokaklarının hayatı öğrettiğini düşünenler bir de burayı görse keşke. burayı illa istanbul'dan bir yere benzetmek gerekirse, tarlabaşı'nın bir tık altı diyebilirim.
bu başlıktaki tüm girileri gör