din siyaset ekonomi vs. hakkındaki görüşler

laiksavar
sözlük yazarlarının genel olarak din, siyaset, ekonomi vs. hakkındaki görüşlerini belirterek kendilerini tanıtacakları laik sözlük mecrası.

1. naturalizmin doğru olduğuna inanıyorum. ki bu, temel seviyede objelerin bilinçsiz olduğunu ve bilincin, bilinçsiz objelerin kombinasyonları sayesinde ortaya çıktığını savunduğum anlamına gelir. naturalizmimden dolayı da bir ateistim ve herhangi bir tanrı'nın varolmadığına inanıyorum.

2. günümüz ana akım ateizminin bilimsel ve felsefi temelden yoksun olduğunu düşünüyorum. özellikle new atheism'in din karşıtlığının çok yersiz ve gereksiz olduğunu düşünüyorum.

3. ahlakın objektif olduğuna ve ahlaki gerçeklerin insan fikrinden, kültüründen, zaman ve mekandan bağımsız olduğunu düşünüyorum.

4. devletin tabiatı gereği adaletsiz, haksız ve insafsız olduğunu düşünüyorum. devletsiz bir toplumun devletli bir topluma göre daha iyi çalışabileceği durumda anarşizm lehine gerçeklere dayanan güçlü ihtimaller olduğuna inanıyorum. katı anlamda bir anarşist sayılmadığımdan pürist değilim. sınırlandırılmış klasik liberal bir devleti de verseniz mutlu olurum.

5. şu an için sahip olduğumuz ekonomik sistemlerden en iyisinin kapitalizm olduğunu düşünüyorum. kapitalist olmayan ekonomik sistemlerdeki teşvik tedbirleri ve ekonomik hesaplama gibi öne çıkan problemlerinden dolayı anarşizmin sadece kapitalizmle işleyebileceğini düşünüyorum.

6. gönüllü olarak gerçekleşen her türlü insan etkileşimine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. gönüllü etkileşimlerin rasyonel insanlar tarafından daha fazla tercih edilir olduğunu da düşünüyorum.

7. kültürel olarak bazı muhafazakar eğilimlerim var. çekirdek ailenin toplum için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ve sağlıklı bir toplum için biyolojik temelli cinsiyet rollerinin gerektiğine inanıyorum.

8. feminizmin "bazı" türlerini erdemli olarak buluyorum. zaten liberteryenlerin tümü birinci dalga feminizminde hemfikirdirler. ama ben ayrıca ikinci dalga feminizminin de oldukça önemli kültür eleştirisine sahip olduğunu düşünüyorum. yasal eşitlik kendi başına önemlidir ama aynı zamanda kültür değişimi de önemlidir.

9. ırk kavramının biyolojik olarak kullanışlı olduğunu ve ırklar arasında gözle görülebilir/fark edilebilir kalıplar olduğunu kabul ediyorum. en dikkat çekeni ise iq. fakat genetiğin iq üzerindeki etkisinin derecesi konusunda agnostik olmayı tercih ediyorum.

herhangi bir yerde kendimi evimdeymiişm gibi hissetmiyorum. dolayısıyla genel kabul gören anlamıyla pek vatansever olduğum da söylenemez. bunun kötü bir şey olduğunu düşünümüyorum. dine karşı olan yaklaşımım ve ana akım ateizm eleştirilerim dolayısıyla çoğu ateist tarafından sevilmem. ekonomik olarak avusturya okulu taraftarı olduğum için (avusturya okulu, bir iktisat görüşüdür) çoğu liberteryen tarafından sevilmem. ırk kavramı ve klasik liberalizm hakkındaki görüşlerimden ve pozitif ayrımcılığa karşı olduğumdan çoğu liberal tarafından sevilmem. her türlü uyuşturucunun ve eşcinsel evliliğinin yasal olması gerektiğini savunduğumdan dolayı çoğu muhafazakar tarafından sevilmem. son olarak güçlü biyolojik temellere dayalı cinsiyet rollerini kabul ettiğimden dolayı çoğu feminist tarafından sevilmem. tüm bunlar bence rasyonel olarak savunulabilen görüşler.
bu başlıktaki tüm girileri gör