yugoslavya

sophos
(yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti)
Sırbistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ ve Kosova özerk bölgesinden oluşan eski sosyalist federal cumhuriyetler birliği.
ilk başkanı josip broz tito'dur.

ayrıca sosyalist devletten önceki krallığın adıdır (yugoslavya krallığı).
(sırp hırvat sloven krallığı'nın adı, sonradan yugoslavya olarak değiştirilmiştir.)
Yugoslavya adıyla bilinen ilk devlet 1918 yılında kurulan Yugoslavya Krallığı'dır. 1943 yılında Demokratik Federal Yugoslavya ilan edilmiştir. Bu devlet, 1946 yılında “Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti” adını almıştır.
romacumhurbaskani
Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya geçmişte dağılan Yugoslavya'nın bir parçasıydı

kurucusu Josip Broz Tito

1991 yılında Avrupa Şampiyonu olan Crvena Zvezda (Kızılyıldız) diye bir takımı var

New Jersey Nets takımında oynayan Drazen Petrovic adlı bir sporcuya shaipti

Ve tabikide Galatasaray'lı Prekazili unutmak olmaz

Goran Bregoviç Hemen hemen her yaz Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda müzikseverlerle buluşurdu.

Milli bayramlar yoktu herkesin kutladığı ortak bayramlar vardı.

Yugoslavya'yı Doğu Bloku ülkelerinden ayıran en önemli özellik, benimsediği özyönetim sosyalizmiydi. Buna göre ülkedeki fabrikalar kâr uğruna işçileri sömüren patronlar yerine, kendi emeğini ortaya koyan işçiler tarafından yönetiliyordu. yani tüm kararları çalışanlar veriyordu.

Yugoslavya'nın kuruluşundan beri başında olan Josip Broz Tito'nun ölüm haberi tüm Yugoslavya'yı yasa boğdu. Hemen akabinde ekonomik krizin patlak vermesi, Tito gibi karizmatik ve otoriter bir liderin bulunamaması gibi faktörler ülkedeki durumu farketmeden kaosa doğru sürükledi Yaklaşık 8 sene süren savaş sonunda federasyon tam 7 ayrı ülkeye bölündü ve bir zamanların efsanesi Yugoslavya, tıpkı bugünkü terk edilmiş anıtlar gibi unutuldu gitti.
atticus finch
birinci dünya savaşının bitmesi ve avusturya-macaristan'ın çökmesiyle kurulan "yugoslavya krallığı", 2. dünya savaşında naziler tarafından işgal ediliyor, tito önderliğindeki partizanlar tarafından kurtarılıyor. doğu bloku ülkelerinden farklı bir özyönetim sosyalizmi anlayışıyla yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti kuruluyor.

"federal" deniyor, çünkü bayrağı altında 6 özerk yönetimi birleştiriyor. bunlar sırasıyla bosna-hersek, hırvatistan, makedonya, karadağ, sırbistan ve slovenya.

sonuç olarak 80'lerden itibaren doğu blokunun çözülmesi ve neo-liberalizmin sosyalist deneyimler karşısında kazandığı geçici galibiyet bu ülkeye de yansıyor ve özyönetim sosyalizmi anlayışı terk ediliyor, liberal reformlara gidiliyor. emperyalizm eliyle 80'lerin sonlarına doğru halklar birbirine kırdırılıyor ve türkiye dahil pek çok devletin müdahale ettiği etnik kökenli iç savaşlarla güzelim yugoslavya dağıtılıyor.
frantz fanon
komünist devletlerin siyah kuğusudur, çirkin ördeğidir adeta.
diğer ülkelerdeki komünistleri de etkileyebilecek bir uluslararası lobi, komünist akım yaratamamış bir ülkeydi.
sscb, çin veya arnavutluk yanlısı kp'ler -türkiye de dahil- dünyanın her yerinde ortaya çıkmışken, titoculuk lokal kalmıştır.
troçki bir kişi olarak bile bir enternasyonal kurabiliyorken (4. enternasyonal) yugoslavya'nın böyle bir faaliyeti olmadı, veya olamadı.
türkiye'de kampuçya, kore yanlısı akımlar dahi vardı ama yanı başındaki yugoslavya yanlısı bir akım duyulmamıştır. dolayısıyla, tito'nun eserleri türkçe'ye de çevrilmemiştir, hatta bırakın türkçeyi ingilizceye bile zor bela çevrilmiş gibi görünüyor. hep kötü anıldı. revizyonist dediler, oportünist, kapitalist uşağı vb yakıştırmalar yaptılar. çünkü ya kapitalistlerden ya da hep sovyet, çin ve arnavut kaynaklarından okundu. hepsiyle de kavgalıdır.
hakkında kendilerinin ağzından bir şeyler okumak için illa serbo-horvatski mi öğrenmek gerekiyor, belgrad'a mı gitmek gerekiyor. hep bir sır olarak kalacak sanırım. tuhaf.
1