confessions

felsefist

Yazar  · 9 Haziran 2017 Cuma

  1. toplam giri 21
  2. takipçi 1
  3. puan 455

amritsar katliamı

felsefist
1919 yılında İngiliz sömürüsü altındaki Hindistan'ın amristar şehrinde gösteri ve toplantı yasağına uymayan sivil halkın üzerine İngiliz askeri tarafından ateş açılması ve açılan ateş sonucu 379 kişinin hayatını kaybetmesi yaklaşık 1200 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay.
Hindistan'ın bağımsızlık serüvenindeki acıklı olaylardan biri.

uzaylıların var olma olasılığı

felsefist
Samanyolu'da tahmini olarak 250 milyar (2.5 x 1011), gözlemlenebilir evrende ise 70 trilyon milyar (7 x 1022) yıldız vardır. Zeki yaşamın, bu yıldızların etrafındaki gezegenlerin çok küçük bir kısmında ortaya çıktığı varsayılsa bile, sadece Samanyolu galaksisi dahilinde dahi hâlâ varlığını koruyan birçok uygarlık bulunması gerekir. Bu argümanda sıradanlık ilkesi de kullanılır. Buna göre Dünya, özel bir gezegen değil, diğer gezegenlerle aynı doğa yasalarına ve etkilerine maruz kalan ve aynı sonuçların elde edildiği, tipik bir gezegendir. Bu argümanı desteklemek için Drake denkleminin kullanıldığı bazı tahmini hesaplamalar da yapılmıştır, ancak bu hesaplamaların ardındaki varsayımların doğruluğu da tartışmalıdır.

Bu paragraf vikipedinin fermi paradoksu sayfasından alınmadır.

dawkins skalası

felsefist
Richard dawkins'in insanları bir Tanrı'ya inanma durumlarına göre grupladığı skala. Yedi basamaktan oluşur


1.tam dindar. Tanrı'nın varlığını sorgulamadan İnanırım
2.fiiliyatta dindar %100 emin olamam ama tanrıya inanırım
3. Zayıf dindar.pek emin değilim ama inanma yönüm ağır basıyor
4. Saf agnostik. tanrının olması ya da olmaması eşit derecede mümkündür
5. Zayıf ateist.var olup olmadığını bilmiyorum ama şüpheci yönüm ağır basıyor
6. Fiiliyatta ateist. %100 emin değilim ama tanrı onayı bana pek olası gelmiyor
7. Tam ateist .bir tanrı olmadığından %100 eminim


Bu skalaya göre ben 6. Basamakta görüyorum kendimi.
5

insanoğlunun gariplikleri

felsefist
Daha biraz önce bu güzel ve güneşli gün, ciğerime çektiğim tertemiz oksijen ve evrenin sistematiğinin tam olarak benim yaşamam için ne kadar uygun olduğunu düşünerek, bunun bir akıllı tasarım ürünü olduğuna ikna olacaktım ki; bir sapık tarafından katledilen on yaşındaki Ceylin aklıma geldi ve güneşin doğmasını sağlayan tertemiz oksijeni hizmetime sunan ve Evren'i tam da benim yaşayacağım şekilde vareden varlığın kudretiyle, Ceylin'in ölmesine izin verme kudretsizliğinin aynı varlıkta bulunmasının büyük bir çelişki olduğunu farkettim. Evet insanoğlu çok garip çünkü fikirleri bir taraftan tam zıttına fırtına hızıyla ilerliyor.
0 /