stefan zweig

herr muller
Piyasadaki kitapların neredeyse yarısını yazmış olan adamdır. Herhangi bir kitapçıya girdiğinizde aradığınız kitabı bulmaya çalışırken stefan reisten 5-6 Yeni kitap daha görürsünüz

Düzenleme: cümle ekledim
2
i am groot
bana hayatının sonuna kadar sadece 1 yazarın kitaplarını okuyacaksın, bu kim olurdu deseler ben direkt stefan zweig derim...çünkü adamın yazdığı her cümleden ayrı bir anlam çıkıyor hatta insan kitabı tekrar okuduğunda anlıyor bu nüansları. psikolojik tasvirlerin ustası diyebilirim. Freud'a duyduğu hayranlık yüzünden de olabilir bu...uzun lafın kısası zweig okumadıysanız hayatınızda büyük bir boşluk var demektir. bulduğum en mantıklı okuma sırası :

1) satranç
2) olağanüstü bir gece
3) bilinmeyen bir kadının mektubu
4) amok koşucusu
5) clarissa
6) Amerigo (Amerika'nın keşfi)
7) insanlığın yıldızının parladığı anlar (deneme)
8) Freud ve Öğretisi
miractanyuvarlananninja
Tüm eserlerini toplamaya çalıştığım psikolojik analizleri ve diliyle kısacık hikayelerinde insanın bakış açısına dokunup değiştirebilen oldukça başarılı Avusturyalı yazar. 1942 yılında savaş durumlarından dolayı oluşan ruhsal etkiye dayanamayıp eşini de ikna ederek intiharla yaşamına son vermiştir. Aynı zamanda biyografi yazarıdır.

(bkz:üç usta (balzac, dickens, dostoyevski))
(bkz:kendi hayatının şiirini yazanlar (stendhal, tolstoy, cazanova))
(bkz:kendileriyle savaşanlar (kleist, NİETZSCHE, holderlin))

Veda mektubu olarak bıraktığı "deklarasyon" başlıklı mektubunda şunlar yazıyordur:

"kendi isteğimle ve bilinçli olarak hayattan ayrılmadan önce son bir görevi yerine getirmeye kendimi mecbur hissediyorum. bana ve çalışmalarıma böyle iyi ve konuksever şekilde kucak açan harikulade ülke brezilya'ya içtenlikle teşekkür etmeliyim. her geçen gün bu ülkeyi daha çok sevmeyi öğrendim. benim lisanımın konuşulduğu dünya bana göre mahvolduktan ve manevi yurdum avrupa'nın kendi kendisini yoketmesinden sonra hayatımı yeni baştan kurmayı daha fazla isteyebileceğim bir yer daha yoktu.

ama hayata 60 yaşından sonra yeni baştan başlamak için özel güçlere ihtiyaç var. benim gücüm ise uzun yıllar süren yurtsuzluğum sırasında tükendi. böylece ruhsal çalışması her zaman en büyük sevinci ve bireysel özgürlüğü bu dünyanın en büyük nimeti olan bu hayatı, zamanında ve dimdik sona erdirmek bana daha doğru görünüyor.

bütün dostlarımı selamlarım! umarım uzun gecenin ardından gelecek olan sabah kızıllığını görebilirler! ben, çok sabırsız olan ben, onların önünden gidiyorum."

Öte yandan sevgilisiyle birlikte intihar eden alman şair kleist'ın biyografisini yazarken belirttiği cümlesi zannımca kendi intiharını şekillendirdiğini ifade ediyor.
"Bazen ölmeyi beceren ve ölümden zamanı aşan bir şiir yaratabilen biri de bulunmalıdır.”
Kendisi de tıpkı kleist gibi şiirden bir ölüm yaratmıştır.

Şu an elimde bulunan kitapları şunlardır:
(bkz:karmaşık duygular)
[(bkz:korku ruhu kemirir)
(bkz:satranç)
(bkz:bir kadının yaşamından yirmi dört saat)
(bkz:korku)
(bkz:ay ışığı sokağı)
(bkz:bilinmeyen bir kadının mektubu)
(bkz:olağanüstü bir gece)
(bkz:bir çöküşün öyküsü)
(bkz:amok koşucusu)

Dipnot: Bunlar haricinde Önerebileceğiniz eserlerinin isimlerini bana ulaştırırsanız müteşekkir olurum.
2
anne boleyn
Stefan Zweig birçok okurun bildiği ve sevdiği bir yazar olmakla birlikte ben de bu topluluğa dahilim. Psikolojik betimlemeleri tüyler ürpertici derecede muhteşem. Şahsen okurken “bunları ben de hissetmiştim, ne kadar da güzel anlatmış” dediğim oluyor. Bazen hissettiklerini kelimelere dökemeyen bizler için, hisleri muhteşem anlatıp okuyucuya yansıtan bir cevher.

En sevdiğim eserleri ise "Clarissa, Bir Çöküşün Öyküsü, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat" oldu. kesinlikle herkes okumalı.