proletarya

the
alt sosyal sınıfı tanımlamak için kullanılan terim, bu sınıfa mensup kişilere proleter denir.
Karl Marx'tan sonra işçi sınıfını tanımlamak için kullanılan sosyolojik bir terim olmuştur.
atticus finch
en genel tanımıyla, bir patrona bağlı olarak çalışan gruplara verilen ad. bazıları biz "işçi sınıfı" dediğimizde illa fabrika işçisi, maden işçisi falan sanıyor. bu ingilizcede farklıdır mesela, proletarya "working class" yani "çalışan sınıf" anlamında kullanılır. böyle baktığımızda fast food ve restoranlarda çalışanlar, beyaz yakalılar, eğitim emekçileri vs. hepsi çalışan sınıfa dahildir.
frantz fanon
açıkçası, -özellikle günümüzde- kimin dahil olup kimin dahil olamadığını tam anlamıyla çözemediğim sınıf.
ille de işçi demek değildir, onu biliyoruz marx ve lenin devrinde bir kır proleteryasından vb proleteryalardan bahsedilir ama 19. ve 20 yylarda işçi sınıfıyla ciddi bir kesişim kümesi oluşturduğunu da biliyoruz. ama bugün bu durum hala böyle midir tartışılır. en önde gelen firmalarda ve sektörlerde calışan , devletin baştacı olan bazı işci kesimleri proleter midir? hic zannermiyorum. adamın evi var, arabası var... belki de onun için sınıf mucadelesine tenezzul etmiyorlar. metropol ulkelerin uretimi 3. dunyaya kaydirildigi cağda 1. ve 2. dunya ulkelerindeki sinifin ne kadari proleterdir ki.
pencere
engels'e göre tanımı emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan ve mülksüz bireydir. lenin'e göre ise tanımı emeğinden başka satacak bir şeyi bulunmayan, bir mülke sahip olsa bile üretim araçları üzerinde söz sahibi olmayan sınıfa verilen bilimsel isimdir.

bugün bir çoğumuz birer prolateriz. bir çoğumuzun emeğinden başka satacak hiç bir şeyi yok ve ya yoksulluk sınırında, ya da altında yaşamını sürdüren insanlardan oluşmaktayız. fakat borçlanarak da olsa yaptığımız yaşamlarımız bu gerçekliğin kat be kat üzerindedir. bu kendimize ait olmayan bir yaşama özenmenin çürümesini bireysel olarak yaşamımızın içine almamız demektir.

siyasi tercihlerimiz, prolatarya'nın çıkarlarını savunan partilere yönelik değil, tamamen burjuvazinin çıkarlarına hizmet eden partilere oy vermek ve savunmak üzerine. burjuvazinin çıkarı her zaman savaş ve yoksulların ölümü üzerinedir. halkı her geçen gün daha fazla sömürmek üzerinedir. bu da toplumsal çöküş ve çürümemizin önemli sebelerinden biridir.