matematiğe nasıl çalışılır sorunu

sophos
ilkokul, ortaokul, lise, üniversite derken matematik peşimizi bırakmıyor.
matematiğe çalışmakla ilgili iki önemli kriter var:
1- sınava çalışmayı son güne bırakmamak lazım.
2- soru tiplerine odaklanmak lazım.
diğer derslerdeki gibi konu özeti çıkarmak yerine soru çözülmeli ve soru tipleri not edilmeli. konuları hafif gözden geçirip formülleri ve önemli bilgileri de bilmeniz de yararınıza olur.
franz
abartılmaya gerek görmediğim iş.

sophos'a katılıyorum ne kadar soru çözülürse o kadar mantık oturuyor. çünkü bir yerden sonra soru kalıpları da aynılaşıyor. soru kökünü okumadan dahi cevaplanmaya, bu soru şuradan çözülür diye mantık yürütmeye başlıyor insan.

bundan ziyadde maalesef bizim eğitim sistemindeki şu açığı kullanmayı becerince olay kopuyor; ezberlemek.

matematik de artık salt olarak ezber ile çözülebiliyor. ters köşe yapan soru sayısı oldukça az.

mesela formülü ezberle, sonuca ulaşmamak için herhangi bir sıkıntı kalmıyor. bunu lisede eşit ağırlık okuyan biri olarak söylüyorum. mesela hala bu zamanlarda ezberlediğim formüller ile hala trigonometri, polinom, parabol, az biraz türev-integral çözebiliyorum şu an. artık nasıl kaldıysa aklımda, unutmam için çok çabalamam gerek. lisenin üzerinden de 10 seneden fazla zaman geçti.

yine de matematikle uzak olanlar için en büyük tavsiyem, geometirye eğilmeleri. çünkü orada zihninizi kullanmanız için soruyu şekilden şekile sokmanız gerekiyor. yanlış çektiğiniz bir çizgi soruyu tamamen yapılamaz hale getirebildiği gibi, nokta atışı ile birkaç on saniyede cevaba ulaşmak oldukça mğmkğn. bu muhakeme yeteneği, eğer ki formülü bilmiyor olsanız dahi matematiğin ikinci bölümü için en azından nereden devam edeceğiniz konusunda size çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

ilk bölüm matematiği için hiç diyecek bir şeyim yok, onu hala yapamayan da artık ne etsin yani. bunu da 2020 kpss matematikten full çekmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim.
2
laikice
yukarıdaki girilerde yeterince yazılmış ancak şunu eklemek isterim ki eğer ne olursa olsun o soruların başına geçemiyor, anlamıyor ve bu sebeple yapmak size içler acısı geliyorsa naçizane tavsiyem hangi konuysa gerçekten tamamen mantığını kavrayarak ilerlemenizdir. nedir bu matematik meredi? ne boka yarıyor? nerelerde var? neden bulunmuş? bu logaritmanın olayı nedir? vs vs böyle şeyleri araştırmanızı öneririm. tanım gereği diyerek verilen bilgilerin tanımını gerçekten öğrenmenizi ve hayal etmenizi tavsiye edebilirim size. evet vaktinizi alır ama en azından öfflü pöfflü zamanlarınızı harcar ve biraz da olsa zevk alırsınız.