hayvanlardan tanrılara sapiens

Valar dohaeris
(bkz:Yuval Noah harari)'nin en çok satanlar listesine girmiş kitabı. Harari bu kitabında, atalarımızdan bugüne insanlık tarihinin büyük başarılarını gerçekleştirmiş, dünyayı fethetmiş Homo Sapiens'i anlatıyor. Homo, insan cinsinin; Sapiens zeki türü olarak biliniyor. İnsanlık olarak dünyayı nasıl ele geçirdiğimizi, yükseldiğimizi; avcılıktan tarıma, tarımdan endüstri devrimine kadar topluluk olarak nasıl ilerlediğimizi tarih ve bilimi kullanarak son derece etkili bir şekilde okuyucu ile buluşturuyor. Dünyayı yöneten insanoğlu, kendi hayal gücü ile bugüne geliyor. Topluluklar; aynı kurallara, aynı sisteme inanıyor. Bu sistemler, dini politikayı ve efsaneleri yaratıyor. Topluluklar işbirliği içerisinde kendi ırklarını geleceğe taşıyorlar. Temelinde hayal etmek olan bu başlangıç, insanlığı doğal yasaların dışına, geleceğe taşıyor.

Kitabın popülaritesinin ardından yazar devam kitabı olan (bkz:Homo Deus)'u yayınlamıştır.
harflervekibrit
"Akıcı bir dille bilimsel kitap nasıl yazılır?" sorusunun cevabı kitaptır. sapiens türü; avcı toplayıcı iken adeta avatar tadında olan hayatlarını tarım devrimi ile bok etmiş, çoğalacağız diye gül gibi medeniyetin içine etmiştir. İnsana "niye yaptınız ulan tarım devrimini?" diye saç baş yoldurur. Para ile ilgili ilk bölümlerde biraz sıkıldım ama sonra kapitalizmi anlatan yerlerde yine açılıp kendine geldi. O çizilen maymundan insan olmanın safhalarla sıralaması vardır ya ansiklopedilerde, o bilgi yanlış imiş. Nasıl ki birden fazla köpek türü var ise farklı coğrafyaya göre ortaya çıkan birden fazla da insan türü var imiş. Sapiens türünden başka diğer insan türlerinin nesli tükendiği için, -tükettiğimiz için- besin zincirinin en tepesinde yer aldığımız için böyle kendimizi bir bok sanıyormuşuz. Halbuki her şey bizim için değil, doğanın sahibi değil, parçası insan. Özellikle son bölümden bir önceki, "ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar" adlı bölüm beni benden almıştır. Bu bölümle evvelden beri budist olduğumu anladım. Hatta mutluluk üstüne kafa yormuş bütün tasavvuf alimlerinin de felsefesinde budizmle bariz ortak noktalar buldum. turan dursun ile çatırdayıp sonra tamamen yıkılan din ve tanrı meselemde, bu kitap ile taşlar tamı tamına yerine oturmuştur. Evrimle, bilimle ve insanla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.
altayhan
Evrimi tarihsel-kültürel çerçeveden ele alan başarılı bir kitap. Akıl devrimi, tarım devrimi ve sanayi çağını tarihsel sürecinde vererek insanoğlunun gelişimini-evrimini anlatmıştır.

Akademik biyo-evrimsel ya da tarih kitaplarından farkı, daha basitleştirilmiş bir dil kullanmasıdır. Her seviyede okuyucu için tavsiye ederim.