big bang kozmik enflasyon ve durağan durum teorileri arasında ki benzerlikler

camide uyuyan evsiz kemalist
Big Bang, evrenin kökeni için önde gelen teoridir ve lehine mükemmel kanıtlara sahiptir. Kararlı Durum teorisi, Big Bang'e alternatif bir teoriydi ve 1960'larda kozmik fon radyasyonunun keşfi ile dışlandı. Kozmik şişme, evren tarihinin ilk dönemlerinde yaşanan bir olaydır; bu büyük patlamanın patlaması olabilir.

Big Bang, evrenin sıcak, yoğun bir durumda başladığını ve o zamandan beri genişlediğini ve soğuduğunu öne sürer. Gözlemsel kanıtlar şunları içerir:

Hubble yasası - uzak galaksiler ve kümeler bizden uzaklaşıyor ve daha uzak olanlar daha hızlı uçuyor, bu da TÜM uzayın genişlediğini ve daha önceki zamanlarda evrenin daha küçük / daha yoğun olduğunu gösteriyor.
Kozmik mikrodalga arkaplanı: Evren, mutlak sıfırın 2,7 derece üzerinde bir sıcaklığa sahip radyasyon yayıyor. Bu radyasyonun birçok dalga boyu üzerindeki ölçümleri, bu radyasyonun siyah cisim olarak bilinen belirli bir forma sahip olduğunu gösterir. Bir kara cisim mükemmel bir yayıcıdır ve yalnızca yoğun nesneler siyah cisim radyasyonu yayar, bu nedenle bu radyasyon ölçümleri, erken evrenin yoğun olduğunu gösterir. Siyah bir cisim genişledikçe soğuyacaktır, bu nedenle bu radyasyon aynı zamanda erken evrenin sıcak olduğunu da gösterir.
ışık elementi bolluğu. Büyük Patlama, belirli miktarlarda helyum ve lityum gibi hafif elementleri öngörür ve bu tahminler gözlemlerle mükemmel bir uyum içindedir.
kozmik çağlar. Beyaz cüceler gibi yıldız kalıntıları milyarlarca yaşında milyarlarca olabilir, ancak en eskisinin 10-12 milyar yaşında olduğunu görüyoruz. Benzer şekilde yıldız kümelerinin de farklı yaşları olabilir, ancak evrenin genişleme yaşıyla (13.7 milyar yıl) uyumlu olarak, yaklaşık 13 milyar yaşından daha yaşlı bulamadık.
Yani, bilimsel teorilere göre, Büyük Patlama sağlam. Evrenin neden bu kadar tekdüze olduğuna dair iyi bir cevabı yok (evrenin zıt taraflarındaki bölgeler aynı sıcaklığa sahipler, ancak erken zamanlarda temas halinde değillerdi) ve burası enflasyonun devreye girdiği yer - bir öneri evren çok erken zamanlarda çok hızlı bir genişlemeye uğradı. Enflasyon, gözlemlendiği gibi uzay zamanın düz olacağını öngörüyor, ancak kanıtı desteklemek için ondan yerçekimi dalgaları gibi şeyleri tespit etmeyi çok isteriz.

Son olarak, kararlı durum teorisi, evrenin her zaman aynı olduğunu öne sürdü ve kozmik mikrodalga arka plan, evrenin geçmişte daha sıcak ve daha yoğun olduğunu açıkça gösteriyor, bu yüzden kararlı durum teorisinin sonu buydu.
bu başlıktaki tüm girileri gör