corona virüsü

camide uyuyan evsiz kemalist

bugünün önemli gelişmeleri,

* ölü sayısı 3.355

* çin'deki ölü sayısı 32 bugün itibariyle çin'de salgından ölenlerin sayısı 3.013'e ulaştı.

* italya bugün 41 ölüm bildirerek ilk kez bir günde çin'den daha fazla ölüm bildiren ülke konumuna geldi. ülkedeki ölüm sayısı 148'e yükseldi. güney kore 5 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 40'a yükseldi. iran 16 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 108'ye yükseldi. iranlı diplomat hossein sheikholeslam, eski meclis üyesi ve iran'ın eski suriye büyükelçisi ölenlerden biri. fransa 2 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 6'a yükseldi. fransa böylece japonya'yı geçmiş oldu. ispanya 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 3'e yükseldi. ırak 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki ölüm sayısı 3'e yükseldi. amerika 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkede sayı 12'ye yükseldi.

ingiltere ve isviçre (74 yaşında bir kadın) ülkelerindeki ilk ölümleri bildirdi.

böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 341'a yükselmiş oldu.

diamond princess : 7
italya: 148
iran : 108
güney kore : 40
amerika: 12
fransa : 6
japonya : 5
ispanya: 3
ırak: 3
hong kong : 2
avusturalya: 2
filipinler : 1
tayvan : 1
tayland: 1
ingiltere: 1
isviçre: 1

* istanbul gönüllüleri doktorlar grubu corona virüsünden korunmak için yapılması gerekenleri anlatıyor. lütfen izleyelim ve yayalım.

* güney afrika ilk virüs vakasını bildirdi.

* bosta hersek'te ilk vaka. ülke 2 vaka birden bildirdi.

* filistin'de ilk vaka. filistin'in beytüllahim kentinde yer alan doğuş kilisesi, kentte 4 kişide virüs tespit edilmesinin ardından kapatıldı. filistin de bir günde 7 vaka tespit edildi.

* abd'nin kaliforniya eyaletinde acil durum ilan edildi. senatörler trump'u salgını hafife almakla suçluyor. amerika'da huzur evi olayı oldukça yaygın ve eğer salgın yayılırsa huzur evlerinde ölenlerin sayısı oldukça yüksek olabileceğine dikkat çekiyorlar. amerikan senatosu salgınla mücadele ve aşı geliştirme programı için 8,3 milyar dolarlık fonu onayladı.

* norveç, italya ile olan tüm karşılıklı uçuşları askıya aldığını duyurdu.

* luthansa, swiss ve avusturya hava yolları israil'e uçuşları durdurma kararı aldı.

* hindistan'da japonya, güney kore, italya, iran ve çin'i ziyaret eden herkese verilen vizeleri askıya alındı. hindistan ayrıca delhi'de 31 mart'a kadar tüm okulları kapatıyor.

* kabe'de asırlardır devam eden tavaf coronavirus salgınına karşı korunma tedbirinden dolayı durduruldu. kabe ve çevresinde sterilizasyon çalışmaları yapıldı.

* piyasalar, coronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkisi konusunda endişeler nedeniyle çalkantılı bir sürece devam ederken dow jones 1.000 puan daha düştü.

* wallmart çalışanlarına uluslararası seyahati yasakladı.

* iran'da yüksek düzeyde yetkililer virüse yakalanmaya devam ediyor. humeyni'nin torunu leila boroujerdi, iran parlamentosu üyesi zahrat al hayyan, tahran milletvekili zühre ilahiyan, islami koalisyon partisi merkez konsey üyesi fatma rehberbu kişilerin arasında.

* iran sağlık bakanı said nemeki, salgına karşı tedbir amacıyla halka kağıt para kullanılmaması çağrısında bulundu

* danimarka'nın eski dünya kupası yıldız futbolcusu thomaskahlenberg, coronavirüs için pozitif test edildi.

* strade bianche bisiklet yarışı salgın sebebiyle iptal edildi.

* abd merkez kuvvetler komutanlığı, israil ile yapılması planlanan juniper cobra tatbikatını salgın dolayısıyla iptal ettiklerini açıkladı.

* sağlık bakanı fahrettin koca " 1363 kişiden numune alındı. bunlardan hiçbir pozitif olan vaka olmadı yani coronavirüs yok. iran sınırından gelip gözlem altına alınan vatandaşların sayısı şu an 53 kişi. zekai tahir'de de pozitif olan vaka olmadı, onlar da toplam 68 oldu." açıklamasında bulundu. ancak benim takıldığım bir nokta var arkadaşlar, bakanımız önce teşhis kiti geliştirdiklerini ve bunu yurt dışına ihraç edeceklerini açıklamıştı. fakat bakıyoruz, ülkemizin hastanelerinde şüpheli bir vaka olduğunda örnekler test edilmek üzere ankara'ya gönderiliyor. neden ülkemiz hastanelerine bu kitler dağıtılmamıştır? bu şüpheli hastalar neden sonuç için ankara'dan birkaç gün sonra gelecek olan sonuçları bekliyorlar? hasta pozitif ise bu zaman kaybının hastanın durumunu ağırlaştırabileceğinin farkında mıyız? madem hastalığı 90 dakikada test edebilecek bir kit var elimizde, neden hastanelerimize bunlar dağıtılmıyor?

* van il sağlık müdürlüğü, 'coronavirüs ilacını buldum' açıklamaları yapan ve çevresine kendini doktor olarak tanıtan aktar mehmet kasım alageyik hakkında yasal işlem başlattı.

* güney kore yarından itibaren medikal maskelerin ihracatını tamamen yasaklayacak. kişi başına satın alım 2 maske ile sınırlı olacak. güney kore 14 milyon maske üretmeyi planlıyor.

* facebook, seattle'daki ofisinde bir işçinin testlerinin pozitif çıkması sonucu ofisi geçici bir süreyle kapatma kararı aldı.

* ırak, iran'daki vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeleri için 15 mart'a kadar süre belirlerken iran ile ticari ilişkilerini askıya alınacağını duyurdu.

* uae-team emirates de uae tour 2020 sonrası devam eden karantina süreci ve coronavirüs önlemleri nedeniyle paris-nice, milano-sanremo ve tirreno-adriatico dahil olmak üzere bir süre yarışlardan çekilme kararı aldı.

* grand princess isimli yolcu gemisi duraklarından birinde inen yolculardan birinde virüs tespit edilmesinin ve bu kişinin ölmesinin ardından yolculuğunu yarıda keserek kaliforniya sahili dışında demirledi. virüs testleri sırasında yaklaşık 100 yolcunun kendi odalarında kalması gerekecek. test kitleri helikpterle teslim edilecek. gemi 2.500 yolcu kapasiteli ama transit yolcuların inmesinin ardından 100 kadar yolcusu geride kalmıştı. geminin san francisco'ya yanaşmasına izin verilmemişti. gemide en az 21 kişinin - 11 yolcu ve 10 mürettebat üyesi - hastalık belirtileri geliştirdiği söyleniyor. yetkililer gemiden daha önce inenlere ulaşmaya çalışıyor.

* italya yaşlılara gerekli olmadıkça evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyor ve gençlerin yaşlı akrabalarını ziyaret etmemelerini istiyor.

* güney kore'de seul bölgesi belediye yetkililerinin karantinaya alınmış kişilere sağladığı kumanya. içerisinde su, ramen, pirinç, çorba, maskeler, dezenfektan, sabun, ton balığı ve hazır yemekler gibi temel yiyecekler yer alıyor.

* asya'da süpermarketleri çarpan yiyecek depolama krizi avrupa marketlerini de vuruyor. el dezenfaktanlarının tükendiği ve üreticilerin fırsattan istifade ederek fiyat artışına gittiği fransa'da hükumet fiyatları sabitlemeyi düşünüyor. el dezenfektanı, londra'dan paris'e, almanya'dan amsterdam'a kadar mağazalarda bulunması en zor ürünler arasında. ingiltere eczane zinciri olan boots, müşterileri bir seferde iki şişe satın almakla sınırladı. ingiliz süpermarketlerinde el dezenfektanı satışları şubat ayında üç kattan fazla artarken, sıvı sabun satışları% 7 arttı.

alman sağlık bakanlığı, web sitesinde bir gıda depolama listesi bile yayınladı. bir yetişkin için önerilen 10 günlük liste, 20 litre içecek, 3.5 kilogram tahıl, patates, erişte ve pirinç, 4kg sebze ve bakliyat, 2.5kg meyve ve fındık ve 2.6kg süt ürünlerini içeriyor. ayrıca yaklaşık yarım kilo katı yağ ve sıvı yağın depolanması öneriliyor.

avustralya'daki çılgınlık

* güney kore'de 468 yeni vaka.

* italya'da 769 yeni vaka.

* iran'da 591 yeni vaka.

* almanya'da 281 yeni vaka. almanya bir anda fransa ve japonya'yı geçiverdi.

* fransa'da 92 yeni vaka.

* japonya'da 30 yeni vaka.

* ispanya'da 31 yeni vaka.

* amerika'da 36 yeni vaka.

* ingiltere'de 29 yeni vaka.

* isviçre'de 21 yeni vaka.

* isveç'te 42 yeni vaka.

* norveç'te 30 yeni vaka.

* hollanda'da 44 yeni vaka.

* belçika'da 27 yeni vaka.

* avusturya'da 12 yeni vaka.

* izlanda'da 8 yeni vaka.

* yunanistan'da 22 yeni vaka.

* singpur, malezya, san marino, danimarka, finlandiya 5 yeni vaka.

* tayland, çekya 4 yeni vaka.

* bahreyn, kanada, ekvator, portekiz, azerbaycan, suudi arabistan 3 yeni vaka.

* hong kong, kuveyt, tayvan, israil, slovenya 2 yeni vaka.

* hindistan, lübnan, umman, irlanda, brezilya, gürcistan, rusya, mısır, estonya, fas 1 yeni vaka.

çin dışında görülen vakalar,

güney kore : 6.088
italya: 3.858
iran: 3.513
almanya : 543
fransa: 377
japonya : 361
ispanya : 282
amerika: 194
singapur: 117
ingiltere: 116
isviçre: 114
hong kong: 105
isveç: 94
norveç : 89
hollanda: 82
kuveyt : 58
bahreyn: 55
malezya: 55
avustralya: 50
belçika: 50
tayland: 47
tayvan: 44
avusturya : 41
kanada: 37
ırak : 35
izlanda: 34
yunanistan: 31
hindistan : 30
birleşik arap emirlikleri: 27
san marino: 21
danimarka: 20
israil : 17
vietnam: 16
lübnan: 15
umman : 15
ekvator: 13
çekya: 12
finlandiya: 12
macau: 10
hırvatistan: 9
portekiz: 9
katar: 8
filistin: 7
irlanda: 7
belarus: 6
romanya: 6
azerbaycan: 6
meksika: 5
pakistan: 5
suudi arabistan: 5
brezilya: 4
senegal: 4
gürcistan: 4
rusya: 4
filipinler: 3
yeni zelanda: 3
mısır: 3
estonya: 3
slovenya: 3
cezayir: 2
endonezya: 2
macaristan: 2
şili: 2
bosna hersek: 2
lüksemburg: 2
fas: 2
nepal, kamboçya, sri lanka, afganistan, makedonya, polonya, nijerya, yemen, monaco, dominik cumhuriyeti, ermenistan, iskoçya, andorra, letonya, tunus, ürdün, ukrayna, arjantin, lihtenştayn, faeroe adaları, güney afrika : 1
bu başlıktaki tüm girileri gör