joseph stalin

frantz fanon
sakin kafayla değerlendirilmesi gereken bir tarihsel kişilik. nazileri bozguna uğratan ordunun başkomutanı, dünyanın görüp görebileceği en hızlı sanayilesmenin ve modernleşmenin menajeri bir şahıstır. 2. dünya savaşının göz göre göre geldiği, "acilen kalkınmazsak bizi sikerler" denildiği bir dönemeçten, nüfus-tarım topraklarının verimsizliği oranının avrupa ve anadoludan kötü olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz.
her devrim aynı çizelgede ilerler. önce iktidarın ele geçirilmesi, düşman sınıfların imha edilmesi, devrimci terör, arkasından da kendi içinde bir çatışma. fransız devrimi de türk devrimi de böyledir. sovyet devrimi de böyledir. vendee biraz 1915'e , dersim'e benzer, 1915 de 1944e benzer. termidor, takriri sukun, 1937 tasfiyeleri... fransız tarihine baktığınızda oransal olarak sovyet devrimi'nden de büyük kayıplar görüyoruz. nüfus çok olunca kayıplar da (sayıca) çok oluyor.
edit: ayrıyeten, halkların trajedilerinin hakim devetler tarafindan siyasi emeller için nasıl carpıtıldığını, abartildığinı zaten "ermeni soykırımı"nın fazlasıyla şaibeli ermenistan iddialarından (1,5 milyon nereden baksan tutmuyor, o kadar nüfus yok...) vb seylerden ayıkmamız lazımdır. sscb'ye de çin'e de ona göre bakmamız lazım.
bu başlıktaki tüm girileri gör