bilim vs din

Stalin
Çoğunlukla avrupa ülkelerinde yapılan eğer bilimde din karşı karşıya gelse hangisini seçersiniz sorusuna türkiye'nin büyük ölçüde din demesi ülkemizin ne kadar orta çağda kaldığını gösteriyor.
lucifer
insanların kafalarında olan soru işaretlerini geçiren taraf bilimdir. din benim görüşüme göre insanların korkularından doğan bir akımdır.
ickial
din insanı a noktasından b noktasına götürür, bilim ise her yere diye sözü kendime göre uyarlayaraktan bilim diyorum
(ki dinin a dan b ye götürebilmesi bile şüpheli)
kitap mezatindaki muhafazakar kiz
kavramları birbirine düşman yapmaya çalışan zihniyetin bir sorusu.
neden din bilim'e düşman olmak zorunda olsun ki?
ama bir yandan da neden bilim, "din"i dışlarcasına kutsansın ki?
hem de "bilim"in cevap veremediği sorular dahi kol gezerken ortalıkta hala.
kargalı karga paşa
Bu başlık dahi yoz bir zihniyetin ürünüdür. Neden mi?

Yukarılarda bahsedildiği üzere ülkemizde dinin seçilmesi orta çağ göstergesi imiş. Gözlerim kanıyor adeta. Bu başlık ve ekseriyetindeki her şey felsefi açıdan mantıksal safsatadan ibarettir. Bu tür önermeleri batı avrupada bilim adamları üzerinde yapılan araştırmalar çürütmektedir. Araştırmalara göre bilim adamlarının daha inançlı kişiler olduğunu gözler önüne sermektedir. Ne oldu şimdi din bilimi dövdü mü? Bu nasıl bir mantık(sızlık)tır?

Bilim ile din metodolojileri farklı, birbiriyle ilgilenmeyen iki farklı olgudur. Bunu kabul edip bilmekte fayda var. Din içkin bir konudur. Bilim çeşitli konular üzerinde elde edilen bulgu ve veriler üzerine tümevarımsal metodoloji ile birlikte bir sonuca ulaşır. İnsanların bir inanca sahip olması bilimi dışlamalarını gerektirmediği gibi, bilimin varlığı dini dışlamamaktadır. Bu iddia dahi mantıksal safsata olarak değerlendirilmelidir ve felsefi açıdan bu tür argümanlar çöptür.

Dini metinler "Atom altı parçacıkları ispat etmek için cern'de devasa bir makine yapmalı, proton ve nötronları çarpıştırmalısınız ve bunu da şöyle böyle falan fisman şeklinde yapmalısınız!" demek gibi bir vizyonu, misyonu ve çalışma prensibi olmadığı gibi bilimin de "tanrı olsaydı şunlar bunlar olmazdı" demek gibi bir vizyonu, misyonu ve çalışma prensibi yoktur.

Aksini iddia edenler "bilimcilik" ve "yobazlık" güruhlarına mensuptur yine güruhların tanımı itibariyle.

deist imam
Karşılaştırılması mantıksız olan iki olgu. Din bireysel bir yaşam biçimidir. Bilim ise toplumsal bir gelişim aracıdır. Kulvarları farklı olan şeyler karşılaştırılamaz.
altayhan
Elaleme kadercilik satan, fakire şükür öğütleyen mercedesli müslüman burjuvalar en küçük hastalıkta o lüks özel hastanelerine koşarlar. Haydi yiyorsa duayla iyi etsene kalp yetmezliğini! Yanmaz kefen satan, kadınların ayak bileğinden tahrik olan gebeşler zora gelince kadın doktor erkek doktor ayırt etmiyor ama.

Katolik kilisesi bile zora gelince "bilim ile din kardeştir, ikisi de lazım" demeye başladı. Sıra bizimkilerde. Haydi dürüst olun bir kez olsun.
0 /