zübeyde hanım

zeybek
1881 yılında mustafa ismini verdiği bir erkek çocuk doğumu yapan kadın. ana. sonra o çocuk büyüyecek neler başaracak.

her ne kadar tutucu bir insan olup oğlunu mahalle mektebine yollamak istese de evladının başardığı her işte dualarıyla onun yanında olmuştur. izmir karşıyaka'da yatmaktadır.
dal kalkinca sarkan kartal
Ali Rıza Efendi'nin ölümünden 1 yıl geçmeden selanik gümrükler müdürü Ragıp bey ile evlenir bu elleri öpülesi, atamızın annesi. Bunun üzerine Ragıp beyin evine - bize hep Atatürk'ün doğduğu ev diye gösterilen meşhur ev - taşınırlar. Zübeyde Hanım'ın da Ragıp beyin de 1 kızı bir oğlu vardır. Hatta bunları evlendirmek istemişler, çocuklar istememiştir.

Atatürk annesinin tekrar evlenmesine daima karşı çıkmıştır (ben Zübeyde Hanım'a hak veriyorum, orası ayrı). Aile bağlarını kendi eliyle söküp atan Mustafa Kemal belki de bu yüzden kadınlara olan güvenini yitirmiş, belki de bu yüzden bir aşk adamı olmamıştır.

Her ne koşulda olursa olsun hakkını ödeyemeyeceğimiz güzide insanlardandır. Mekanın cennet, ruhun şad olsun Zübeyde ana.


(Not: Atatürk üvey babası hakkında ona hep iyi davrandığını, büyük adam muamelesi yaptığını söyler. Ayrıca annesinin böyle bir aile bağı kurmasını doğru bulmakla birlikte "çocukluk duygum isyandan ibaretti" demiştir.)
valonqar
"çocukluğumdan beri bir tabiatım vardır, oturduğum evde ne ana, ne kız kardeş, ne ahbapla bulunmaktan hoşlanmam. ben, yalnız ve bağımsız olmayı, çocukluktan kurtulduğum günlerden başlayarak daima tercih etmiş ve sürekli olarak öyle yaşamışımdır. tuhaf bir halim daha var: ne ana, -babam çok erken ölmüş-, ne kardeş, ne de en yakın akrabamın, kendi tutum ve düşüncelerine göre, bana şu veya bu tavsiye ve nasihatta bulunmasına tahammülüm yoktu."

mustafa kemal atatürk
turkdusun
Oğlum seni bekledim,dönmedin.Çay ziyafetine gidiyorum demiştin ama ben biliyorum sen cepheye gittin.Sana dua ettiğimi bilesin.Savaşı kazanmadan dönme.

Annen