yüksek lisans doktora

laiksavar
hangi alanda yapılıyorsa o alanda ileri seviye eğitim alınan ve bu alana bilimsel bir katkı sağlama becerisinin kazanıldığı akademik kariyer dereceleri. bir konuda doktora yapmış bir insan o konuda dünyada aktif olan trendlere hakimdir ve bunun da ötesinde kendisi de bilimsel yayın formatında bu alana yenilikler katmıştır demektir.
Çileli süreçlerden sonra alınan bu dereceler bazen endüstride değerli olabiliyor. Özellikle arge yapan kurumlar yüksek lisans ve doktorası olan adaylar isteyebiliyorlar. Bu pozisyonlar genelde prestijli ve maaşı göreceli olarak yüksek pozisyonlar oluyor. Bu maalesef daha çok Amerika ve Avrupa için geçerli, Türkiye'de böyle pozisyonlar yok denecek kadar az.

Eğer üniversitede akademik kariyer yapmak isteniyorsa (yani öğretim üyesi olmak isteniyorsa) zaten doktora derecesine sahip olmak önşart. Bu noktadan sonra daha çok akademik işler yaptıkça ( örneğin yayın yapma, öğrenci yetiştirme vs. gibi şeyler) yıllar içinde Doçentlik ve Profesörlük ünvanları alınabiliyor.

Avantajlar:
- Eğer ders vermek, araştırma yapmak, makale yazmak gibi konular ilginizi çekiyorsa akademisyenlik dünyanın en zevkli işi. Endüstride insanlar kazanacakları para uğruna hoşlanmadıkları işlerde çalışmayı göze alabiliyorlar.
- Çalışma saatleri oldukça esnek. Bulunmanız gereken toplantılar ve vermeniz gereken dersler haricinde kimseye okula ne zaman uğradığınız konusunda hesap vermeniz gerekmez. Endüstri tarafında ise sürekli patron ve çalışan komuta zincirine uymak zorundasınız ve izinler çok daha kısıtlı olur genelde.
- Akademik konferanslar ve bazı toplantılar genellikle yurt dışında yapılıyor. Okul bunlara gitmeniz için sizi görevlendiriyor. Böylece bol bol yurt dışına çıkıyor ve Dünyayı gezme imkanı bulabiliyorsunuz.
- Akademisyenliğin kişisel tatmini çok yüksek. Öğrenci yetiştirmek ve bilimsel literatüre katkı sağlayan bilimsel projeler yapmak insanın iç huzurunu olumlu anlamda etkiliyor. Endüstride bu tarz bir tatmin bulunması daha zordur genelde.

Dezavatanjları:
- En büyük malum dert para. Özellikle ülkemizde akademisyen maaşları oldukça düşük miktarlarda. Bu, proje yürütücülüğü ve danışmanlık gibi ek işler yapılarak kapatılabilir. ama önerilen projelerin her zaman fonlanması garanti değil. Ayrıca bu projelerin hazırlanması ve yürütülmesi için çok fazla efor sarf edilmesi gerekebilir.
- bahsedilen Dereceleri almak hiç de kolay uğraşlar değil. Özellikle doktora çok ciddi miktarda çileli bir süreç. Çok zor dersleri vermeniz ve kendi alanınıza elle tutulur bir yenilik yapmanız beklenir. Bu da gerçekten büyük emek ve çaba sarf etmeyi gerektiriyor. Siz bu tür şeylerle uğraşırken mezun olduktan sonra iş hayatına hemen girmiş arkadaşlarınızı görmeniz moralinizi bozulmasına sebep olabiliyor. Yani kısaca doktora hakikaten sadece bu işi çok seven nadir insanların göze alabileceği bir süreç.
Tabii yukarıda saydıklarım mutlaka olan şeyler değil. bu dediklerimin istisnaları ise mutlaka var. Ben sadece genel bir çerçeve çizmeye çalıştım. umarım sözlük ahalisine faydalı olur.
grifingoo
Genelde ezberci zihniyete ayak uyduran, teorik bilgilerin çoğunu ezberleyen, uygulama konusunda pek bilgisi olmayan, sınava girip ezberlediklerini kağıda döken , tabiki biraz da mevcut öğretim üyelerinin yalakalığını yapıp akabinde öğretim üyesi olmaya hak kazanan kişilerin oluşturduğu bir sistemdir. Bu kişiler (tabiki hepsi değil) sadece 1'e 1 dendiğini bilir. Neden 1 dendiğini asla bilmez. En acısı bu kişiler lisans eğitimi alan öğrencilerin hocası olur ve düzen böyle devam eder. Çoğu kişi zaten şu düşünceyle bu yolda ilerler; 4bin küsur maaş, allah bereket versin. E düşünce böyle olunca eğitimi gelişimi skleyen kim.
zeybek
son yıllarda yapmayanı dövdükleri akademik kariyer.

çok basit, hemen bi ales yds vs. sonra hoop yükseks lisans. puan alamazsan en kral saksoyu çekip özel öğrenci falan. doktora aşamasına allahtan herkes geçemiyor. neyse efendim barındığın branşla alakadar hiç sahaya çıkmadan, görmeden tecrübe etmeden yaşayıp giden yılkı gibi asistan ve öğretim üyesi var. haliyle eğitim kalitesi düşük ezberden öteye gidemeyen sorunlar sinsilesi.

benim kadın arkadaşlarımdan çoğu yükseks lisans mezunu ev kadını adayı. adamlara bi şey diyemem işsiz erkek sıfatı yok henüz.