confessions

ertnzgl

Yazar  · 29 Nisan 2017 Cumartesi

  1. toplam giri 13
  2. takipçi 1
  3. puan 294

devletler olmasa

ertnzgl
devletler olmasa? "devlet" denen kavramı yaratan insandır. insan sosyal bir canlı türüdür ve topluluk halinde yaşar. Ne yazık ki australopithecus'tan bu yana değişmeyen bir durum. Devlet gereksiniminin çıkış noktasını insanın, avcılıktan ve toplayıcılıktan, tarıma ve bir daha bırakmamak üzere yerleşik hayata geçmesi oluşturur. Avcı-toplayıcı topluluk yapısı, göçebeliği ve küçük grupları kaldırabilen bir sistem gereksinimi içerisindeydi. İnsanlık 2,5 milyon yılı aşkın bir süre zarfında avcı-toplayıcı düzen içerisinde çevreye uyum sağlama derdindeyken tarımla birlikte çevresini, kendisine uyum sağlaması için düzenlemeye başladı. Ee peki, ne oldu sonucunda? Tarımla birlikte nüfus arttı. Sonuçta, daha rahat bir beslenme kaynağı bulmuştuk. Az enerji sarf edip varlığını sürdürmek... Nüfus artışı yeni yerleşim merkezlerinin oluşmasına vesile oldu. Irmak vadilerinde başlayan bu yeni yerleşimlerde nüfus iyiden iyiye artınca belirli sorunlar da baş göstermeye başladı. Bu sorunlar çözüldükten sonra yakındaki diğer köylerle rekabet başladı köyler arası savaşlar patlak verdi. Fethedilen köyler daha fazla nüfus artışını beraberinde getirdi. Rekabet arttı; tarım üzerine yeni teknikler, sulama sistemleri geliştirildi, birlikte yaşama ihtiyacındaki"insan”ın kendi içerisindeki savaşlar arttı. Nüfus artışı küçük köy oluşumlarından daha geniş siyasal birimler olan şefliklerin doğmasına vesile oldu. Fakat ihtiyaç, rekabet ve toprak üzerine çatışmalar etkisini arttırdı ve şeflikler arası savaşlar patlak vermeye başladı. Bir şeflik diğerlerini yenip fethettiğinde daha büyük topluluklar oluştu ve küçük devletler ortaya çıktı.Tarımı, hukuku, maliyeyi düzenleyen otorite ihtiyacını siyasal açıdan örgütlenmiş bu tüzel varlık karşıladı. Ürettiğimiz bu ürünleri korunmak için, iç ve dış tehditleri savuşturmak amacıyla askeri birlikler oluşturduk.Nüfus arttıkça, devletler büyüdükçe militarizm arttı.
Oluşturduğumuz toplum içinde bir otorite aramak bizim doğamızda var. Bunu, güçlü olan kural koyucu bir kişiden bekledik ya da kendi oluşturduğumuz doğrular ve kurallardan bekledik. Fakat bu otoriteye hep ihtiyaç duyduk. Tek kişi tarafından ya da çok kişi tarafından koyulan kurallar...
yanlış anlamayın, "devlet" denen kavramı savunmuyorum. yaptığım küçük araştırmalar bende bu düşüncelerin oluşmasına neden oldu. Yaptığım yazım yanlışlarını mesaj yoluyla belirtirseniz sevinirim (bkz:kafa güzelken girilen entryler).

anathema

ertnzgl
Türkiye'yi birçok kez ziyaret etmiş; Liverpool'lu, eski doom metal, yeni alternatif rock grubu. Yeni şarkılarında doom metal ögelerinin kaybolduğu görülmekte. Bu değişim, sözleri açısından değil tabii ki... Şarkıları hala aynı kötü duyguları hissettirmekte.
son şarkıları "springfield"i dinlemenizi tavsiye etmem çünkü üzüyor. Ama yine de siz bilirsiniz.

diyet yapma sorunsalı

ertnzgl
Aslında zor bir iş değildir. Bir adet haşlanmış patates, yoğurt, kırmızı pul biber, nane ile çok güzel bir diyet yemeği hazırlayabilirsiniz. Hepsini birbirine karıştırmanız yeterli. Kalorisi düşük ve leziz. Buna ek olarak haşlanmış tavuk da protein ihtiyacı için ideal. Hiç olmadı kaynamış yumurta... Meyve dediğimiz şey de o kadar pahalı değil. Kuruyemiş arıyorsanız çiğ yer fıstığı o kadar pahalı bir ürün değil. İnsan yeter ki diyet yapmak istesin...