sofi'nin dünyası

kekotella
Jostein Gaarder tarafından yazılmış 1991 yılında yayınlanan eserdir. Felsefe tarihini psikolojik romanının içine nakşettmiştir.
Ölüm bizi ilgilendirmez, var olduğumuz sürece ölüm ortada yoktur; ölüm geldiği anda da biz artık yokuz.

İnsan öleceğini fark etmiyorsa, varoluşunu da yaşayamaz.

Bir kere rüyamda kelebek olduğumu gördüm. Şimdi artık rüyasında kelebek olduğunu gören Chuangtze miyim, yoksa rüyasında Chuangtze olduğunu görmekte olan bir kelebek miyim bilmiyorum.
harflervekibrit
Beyin yakan bir olay örgüsüne sahip felsefe tarihi kitabıdır. İlk okuduğumda (12 yaşıma tekabül eder) felsefeden bi bok anlamamış ama sonra ne olacak merakı ile kitabın sonunu görmüştüm. Sonra lise 1'de ilk felsefe dersinde hoca(halen hayranlık duyarım) önümüzdeki "felsefeye giriş" kitabını gösterip "bu kitap felsefe nasıl anlatılmaz, sorusunun cevabıdır, kaldırın onu." dedi. "Felsefe nasıl anlatılır sorusunun cevabı ise..." O an o öğretmenin çantasından sizin okuduğunuz bir kitabı çıkarması nasıl tarif edilmez bir mutluluktur... Sonra bir daha yutarcasına okudum Sofi'nin dünyası'nı. Bu sefer anladım, dedim. Üniversitede tekrar okuduğumdaysa bu sefer bambaşka anlamıştım. Her zaman kafamda, şimdi okusam ne anlarım, sorusunu sordurtacak kitaptır.
sophos
Felsefeye başlamak için en iyi kitaptır.
Her şey bir romanın içinde basitçe anlatılır.
Jostein Gaarder adlı norveçli bir felsefe öğretmeni/yazar tarafından yazılmıştır.