makine mühendisliği

deist imam
Evet sayın yazarlar, bir bilgilendirici entry ile karşınızdayım. Görüyorum ki sözlükte henüz lise çağında olanlar veya bu sene bu bölüme girenler var. Onlar için bir bilgilendirme entrysi yazayım dedim kendi bölümümle ilgili.

Öncelikle şunu belirteyim ki makine mühendisliği çalışma alanı en geniş bölümdür. Hatta bir çok mühendislik türü de makine mühendisliğinin içinden çıkmıştır. Örneğin mekatronik ve endüstri gibi.

En iyi makine mühendisliği eğitimi veren okullar ve türkiye piyasasında imajı iyi olan okulları buraya yazayım. Odtü, itü, yıldız, marmara, koç, sabancı, boğaziçi, bilgi, ege, dokuz eylül, yeditepe. Bu okullar eğitim kalitesi olarak diğerlerinden bariz bir şekilde üstün okullar. Bunlara girerseniz iş bulmanız daha kolay olur çünkü diploma gerçekten kritik bir detay.

Başlayacak olanlara tavsiyeler vereyim biraz. Öncelikle okulunuz ingilizceyse bölüm daha da zorlaşabilir. Makine mühendisliği zaten zor bir bölüm ingilizce olunca daha da zor oluyo. Ama soruları yapamama sebebiniz ingilizce olması değil konuyu bilmemeniz. Zaten ilk bir kaç aydan sonra alışıyosunuz ve otomatik olarak ders çalışırken ingilizce olarak düşünmeye başlıyosunuz.

İlk yıl ortalamayı yüksek tutun ve alttan ders bırakmayın. Zaten en rahat seneniz ilk yıl olacak. Ve en kolay dersleriniz yine ilk yıl olacak(dersler yine de zor). Sonrakı yıllarda dinamik, diferansiyel denklemler, akışkanlar mekaniği, sistem dinamiği, ısı transferi, mukavemet, termodinamik, mekanizma gibi zor dersler gelicek. Bunlarla uğraşırken bir de calculus ile uğraşmayın yani.

Muhtemelen en az 2 belki de 3 stajınız olacak. Bu stajları ayarlamak gerçekten katlanılacak iş değil. Bir yerlerde tanıdığınız yoksa stajı zor ayarlıyosunuz. Ben akraba vasıtasıyla ayarladım ama böyle imkanı olmayanlar için tavsiyem şudur. Mümkün olduğunca fazla şirkete başvursunlar. Birini seçip ona başvurmak gibi bir hataya düşerseniz stajsız kalırsınız. Ve bu da dönem uzamasına yol açar.

Bunların dışında okuldaki öğrenci klüplerine kaydolun. Kendi bölümünüzün klübüne mutlaka kayıt yaptırın. Klüp etkinlikleri size büyük imkanlar sağlayabilir. Yine diğer klüplere de katılarak çevrenizi geliştirip kendinize fayda sağlayabilirsiniz.

Akademik kariyer istiyosanız mutlaka yds, ales, ielts lazım ve mezun olduğunuzda not ortalamanız minimum 2.8-3.0 aralığında olsun. Teknik ingilizceyi de iyi derecede geliştirin ki ileride zorluk çekmeyin.

İş imkanları fazladır ama büyük şirketlere girmek zordur. Şanslıysanız eğer, mülakatta sizin okulunuzdan diploma almış birisi bulunur(bir çok mülakata gireceksiniz, yukarıda saydığım okullardan birinden mezun olduysanız mutlaka en az bir mülakkatta sizin okulunuzdan mezun birisini bulursunuz.). Türkiyede malesef insanlar objektif olmaya çalışsa bile olamıyo. Sizinle aynı okuldan mezun olan birisinin sizi aklında tutacağına ve olumlu şeyler yazacağına emin olun.

Benden bu kadar. Eğer mühendislik okumakla ilgili merak ettikleriniz varsa mesaj atmanız yeterli olur.
bu başlıktaki tüm girileri gör