küreselleşmenin olumsuz etkileri

laik bir hanim
Küreselleşme ile birlikte sermaye hareketleri hem hacimsel olarak artmakta hem de kısa vadeli ve spekülatif amaçlara yönelmektedir. Bu süreçte hacim ve karakter olarak değişim gösteren yabancı sermaye hareketleri özellikle gelişmekte olan ekonomileri olumsuz yönde etkileyerek finansal krizlere neden olmaktadır.

Küreselleşme süreci gelişmiş ülkelerde işsizliğe neden olmakta ve özellikle de niteliksiz işgücü küreselleşmenin yarattığı rekabet ortamında en ağır bedeli ödemektedir.

Küreselleşme ile birlikte ülkeler arasındaki gelir dağılımı adaletsizliğinin artış gösterdiği görülmektedir. Özellikle 1980 sonrasında gelişmiş ülkeler arasında kişi başına gelir açısından bir yakınlaşma gözlenirken, günümüzde gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki kişi başına gelir dağılımı farkı büyümüştür.

Küreselleşme sürecinin sürdürülebilir kalkınmayı tehdit eden en önemli olumsuz etkisi hem nicelik hem de nitelik olarak çevre sorunları üzerinde kendisini göstermiştir. Dünya da her geçen gün rekabetin, nüfusun ve buna bağlı olarak da üretimin artması küresel boyuttaki çevre sorunlarını arttırmaktadır.
Küreselleşmenin çevreyle ilgili 3 farklı tehlike vardır. Bunlar; sanayileşmenin, fakirliğin ve kitle imha silahlarının çevreye verdiği zarardır.

Küreselleşme il birlikte gelişmekte olan ülkelerin milli gelir ve ihracatları içindeki sanayi ürünleri payı artış gösterirken, teknoloji yoğun ürünlerin üretiminde gelişme gözlemlenememektedir. Bu durum teknolojiye olan bağımlılığı arttırırken, dış ödemeler dengesini bozmakta ve ekonomileri sık sık dış şoklara maruz kalmaktadır.

Küreselleşme ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel entegrasyonu arttırmış, bu da ulus-devletin güç ve etkinliğini zayıflatmıştır. Ulus-devlet sınırları içindeki fikirlerin akışını ve ekonomi politikalarını artık kontrol edememekte, iç politika araçları etkisini yitirmekte ve uluslararası kuruluşların rolü artmaktadır. (IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletler gibi)

Kültürel küreselleşme batı kültürünün her geçen gün hakim kültür konumuna gelmesine neden olurken alt kültürlerin ya yok olmasına ya da batı kültürüne entegre (katılmasına) olmasına neden olmuştur. Bu durumda küresel dünyayı kültürel yozlaşmaya (sadece batı kültürünün egemen olduğu) götürmektedir.

Teknolojik gelişmeye bağlı olarak artan küreselleşme büyük sermaye sahiplerinin üretimden ziyade paradan para kazanma yolunu tercih etmelerine neden olarak ekonomilerin daha kırılgan bir yapıya bürünmelerine neden olmuştur.

Küreselleşmenin, ülkeler üzerinde gerek sosyo-ekonomik gerekse kültürel ve çevresel anlamda olumlu ve olumsuz birçok etkisi mevcuttur.
İnsanlar ve toplumlar kendilerini bu süreçten soyutlayamayacakları için, bir yandan bu sürecin olumlu yönlerini pekiştirip yaygın hale getirirken, diğer yandan olumsuz etkilerini en aza indirerek kendileri için en yüksek faydayı sağlamaya çalışmalıdır
radis
olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de mevcuttur.

-milli gelirin adaletsiz bir biçimde dağıtılması
-refah seviyesini genelden daha özele inmesi
-olumsuz dışsalıkların ortaya çıkması (fabrika atıkları ve toprak)-(makineleşme-işssizlik)
-psikolojik baskılar
-bireysel hazcılık ve çıkarcılık
-kar maksimizasyonu sağlamak için her türlü etik ve insancıl değerlerin yok sayılması, görmezden gelinmesi ( soma katliamı)
- doğa tahribatı

gibi ...
the war
başlıca küreselleşmenin büyük balığın küçük balığı yeme felsefesine dönüşmesidir. Küreselleşmenin türkiye gibi ülkeler üzerindeki olumsuz etkileri ise kültür şoku ile ülke'nin kendi kültüründen yavaşça koparak batı kültürünü benimsemesi. gerçi bize küreselleşmenin kültüre olan etkisi 20 yıl gecikmeli geliyor ama var olan kültürü tamamen silip süpüyor.

"Çünkü küreselleşme, ekonomik olduğu kadar siyasal, teknolojik ve kültürel boyutlu bir süreçtir. Giddens'a göre küreselleşme, tek bir süreç değildir, karmaşık süreçlerin bir araya geldiği bir olgular kümesidir. Üstelik çelişkili ya da birbirine zıt etkenlerin devreye girdiği bir süreçtir. Çoğu insanın gözünde, küreselleşme basitçe gücün ya da etkinin yerel toplulukların elinden alınıp küresel arenaya aktarılmasından ibarettir." alıntı https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCreselle%C5%9Fme