iran olayları

sophos
iran'da Protestocular rejim karşıtı gösteriler yapmak için sokağa indi.
gezi olaylarına benziyor; ne kadar ayrıca amerika vb. emperyalist ülkeler iran'ı bölmek istese de bu emperyalist devletlerden bağımsız filizlenmiş laik bir ayaklanma olup desteklenmelidir.
ayaklanmanın temeli laiklik ve ekonomik kötüye gidişe karşı durmaktır.
iran yavaş yavaş uyanıyor, islamdan kurtulmanın yollarını arıyor.

görüntüde başörtüsünü çıkartıp sallayan bir genç kız var.
7
nemlendirici kullanan ebu leheb
Tarkiye'deki gerizekalı sol, amerikan karşıtı olacağım diye yaralı parmağa dahi işemezken twitter'da koskoca akademisyenin -sol tandans tipler bunlar- “emperyalist güçlere karşı iran'ın yanındayız” diye alenen saçmaladıklarını gördük.

Be hey gerizekalı kafe solcusu, iran dediğin ne? İslami rejim. İslami rejim ne? Cinayet, katliam, tecavüz, tehdit, terör. İslam ne? Bu şiddet bileşenlerini öğütleyen arap fenomeni. Peki toplum düşmanı bu fenomenin yenilmesi için mücadele etmek abd uşaklığı mıdır?

İran'daki rejimin yıkılması önemli. Çünkü artık dünyada şeriat ile yönetilen ülke(lere) yer yok. Artık dünyada siyasal islam'a yer yok. Öyleyse ahmak sol, saz dinleyip adıyaman tütünü sarmanın dışında bir halta yaramalı ve en azından söylem birliği ile iran'daki özgürlük hareketine destek olmalı.

Ama sahi siz ruh hastası olduğu ruslarca bile kabul edilen stalin'e lider diyen tiplerdiniz, değil mi?

İnsanın kültürel evriminde son düzlüğe girildi. İslam, kadük bir kültür. Tarihin çöplüğüne atılmaya mahkum. Bundan yüz yıl sonra kimse küçük kız çocuğu s.kmeyi, oğlanların ırzına geçmeyi, deve sidiği içmeyi, kadınları cariye olarak satmayı, islami dogmaları reddeden bireyleri öldürmeyi, cihat denen terör faaliyetini yürütmeyi falan düşünmeyecek. Şiddetten doğan her fikir gibi islam'ın da üzeri çizilecek. Ama icraatı bir tek bılık bırakıp kaçak çay içmek olan sol fraksiyon da yüz yıl sonraki perspektifte kendisine yer bulamaz.

Sosyalizmin, insan hakları ve ifade özgürlüğü aktivistliğine dönüştüğünü; solun evrimleşmeye mecbur olduğunu görün artık.

Son olarak
3
deist imam
İran halkı en sonunda her şeyin farkına vardır ve yıllar önce kaybettiği özgürlüğünü geri kazanmak için mollalara karşı savaşıyo. Şah lehine sloganlar atılması da iranın artık mollaları istemediğinin kanıtı.
atticus finch
çıktığının ikinci gününde solu üçe bölen olaylar zinciri.

öncelikle şunu söyleyeyim. bizim sol ne zaman en ufak bir bölünmede, tartışmalar esnasında birbirine saldıracak duruma gelmeyi bırakacak çok merak ediyorum. bunu aşmamız lazım artık.

tarafları kısaca özetlersek,
1- iran'daki ayaklanmanın emperyalizmin oyunu olduğunu düşünen diyalektik yoksunu tayfa. genelde tkp ve p*rinçekçiler olarak gördüm bunları. aynı diyalektik yoksunları sırf amerikan emperyalistleri saldırıyor diye rusya'yı, çin'i de destekler. çok ciddiye almaya gerek yok, revizyonistlere harcayacağımız harflere yazık.

2- iran'daki isyanı özgürlükçü bir halk ayaklanması olarak gören, ne tarihten ders almayı ne de ortadoğu'nun ve genel olarak asyatik toplumların iç dinamiklerini öğrenememiş tayfa. umutsuzluktan mıdır, yoksa düzgün değerlendirememekten midir, ortadoğu'da asla gerçekleşemeyecek bir avrupa tipi burjuva-demokratik rejimin hayallerini kuruyorlar. bu türkiye'de iki defa, 1960-1971 ve 1973-1980 arasında denendi, ve ikisinde de açık faşizmle bitti. elimizde tarih bilimi (tarihsel materyalizm, marksizmin bir parçası) var, ve buna göre asya'da mümkün olan yalnızca beş yönetim biçimi var*.
benim gördüğüm kadarıyla halkevleri ve htkp bu ikinci tarafta.

3- "henüz bir şey demek için erken. amerika'nın isyana verdiği destek yadsınamaz, ve dikkate alınmalıdır. lakin isyanı tamamen amerikan oyunu olarak nitelendirmek de orada isyan eden halkların** zekasıyla alay etmek olur. bekleyip, sürecin neye evrildiğini görmemiz ve temkinli davranmamız lazım." diyen kesim. bu da benim dahil olduğum kesim oluyor.

*bu beş yönetim biçimi şöyle.
1- kukla tipi demokrasi. en basit örnek, filipinler. eğer iran'daki süreç amerikan güdümüne evrilirse ve iran yıkılırsa kurulacak olan budur.
2- proletarya diktatörlüğü, yani sosyalizm. örnek, 1986'ya kadar sscb, 1983'e kadar çin, 2000'lere kadar kdhc.
3- otoriter, zaman zaman faşizan cumhuriyet. örnek, erdoğan türkiyesi, putin rusya'sı.
4- monarşik yönetim. örnek suudi arabistan, bae.
5- açık faşizm. örneğin türkiye'de 12 eylül dönemi, iran'da 1980'ler, afganistan'da sosyalizm yıkıldıktan sonra başlayan islam dönemi.

burada görüldüğü gibi, iran dahil olmak üzere asyatik toplumlarda avrupa tipi burjuva demokrasisi imkansızdır. iran'da bir halk isyanı var, doğrudur. emperyalizm bu isyandan faydalanarak filipinler tipi kukla demokrasisi kurmak istiyor. iranlı komünistler, devrimciler ise bu isyanı mümkün olduğunca sınıfsallaştırıp sosyalist devrime çevirmek istiyor. saflar bu kadar net.

**iran "halkları" dendi çünkü iran'ın kuzey-doğusu horasan'da ve batı kesimlerinde yaşayan kürtler de var. pkk'nın iran kolu pjak bir açıklama yaparak isyana destek verdiğini açıkça söyledi. kdp'nin (barzaniciler) iran kolu kdip de aynı şekilde.
jitemci
Çok kritik normal bir zaman da rejime karşı gelenlere destek vermek makul olurdu ancak şuan hükümetin bunları bastırıp en azami sonuçla olayları dindirmesi gerekir.

Aksi taktirde amerikanın ekmeğine yağ sürülür.
'iran halkına destek veriyoruz' mesajları tamamen ağızlarından akan salyayı simgeliyor

Hadi diyelim rejim çöktü bu sevindirici gibi gözükse de vahim çünkü aralarında dış politika siyaseti güdücek birisini çıkarabileceklerini hiç sanmıyorum yeni kurulacak rejim amerikanın kucağına düşmeye mahkum olmak zorunda.
3
gralder
İran yarr*ğı yedi.
Acaba nasıl bir strateji izleyip devleti kurtarmaya çalışacaklar.

Benden söylemesi İran'da suriye gibi olucak bak görüceksiniz. Amerikanın ortadoğu projesi işte. Sırada da biz varız.
6