internet tabanlı televizyon yayıncılığı

iron
Bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu olan internet sadece yazılı ve basılı geleneksel medya araçlarında değil görsel bilgi kaynaklarında da önemli değişimlere yol açmıştır. Geleneksel medyanın önemli araçlarından biri olan “televizyon” için üretilen haberlerin kolayca paylaşılabileceği sosyal medya mecraları önemli bir yer tutmaktadır.

İnternetin hayatımıza girmesi ile televizyon başında geçirilen süre kısalmış ve dijital teknolojiler kullanılarak internet üzerinden televizyon yayıncılığı başlamıştır. Genç kitleleri ekrana çekmenin yollarından biri olarak sosyal medyanın önemini fark eden televizyon kanalları, sosyal medya ile bağlarını güçlendirecek ve yayın içeriklerinin bu sosyal platformlarda dolaşım içerisinde olmasını sağlayacak politikalar geliştirmektedirler. (Hamamcı, 2015: 24-25)

Yayın öncesi ve yayın sırasında sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunan kanallar kendi izleyici kitlelerinin yanı sıra potansiyel kitlelerini de bilgilendirmekte ve yeni yayınlardan haberdar etmektedirler. Özellikle Twitter aracılığı ile dizi yayınları sırasında hashtag çalışmaları yapan kanallar, fragmanlar ve dizi klipleri içinse Youtube kanalını aktif olarak kullanmaktadırlar.

İnternetin gelişimi ile birlikte geleneksel televizyon yayıncılığı anlayışında da önemli değişimler yaşanmaktadır. Televizyon, sosyal medyanın teknolojik unsurları ile uyum sağlayarak izleyiciler için “her zaman ve her yerden ulaşılabilir içerik”, interaktif katılıma olanak sağlayan ve akıllı cihazlarla da uyumlu yapısı ile hayatımızın her alanında önemli yer tutmaktadır. İzleyiciler farklı çözünürlükteki içerikler arasından seçim yapabilmekte ve isteğe bağlı video hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Seyahat halindeyken bile yüksek kalitede ses ve görüntüye erişebilen izleyiciler yayınla da etkileşeme girebilmektedir. (Büker, 2013: 139)

Analog yayıncılığın yapımcılardan tüketicilere doğru tek yönlü yapısına karşın dijital televizyon, izleyicilere setleriyle sohbet etme şansı tanımaktadır. Devrimsel bir nitelik taşıyan bu gelişme ile etkileşim kapasitesi dört yolla gerçekleşmektedir. İzleyiciler izledikleri yayının zamanlama ve sunumunu kontrol edebilmekte, görüş ve düşüncelerini yapımcılara ve diğer izleyicilere iletebilmekte, yalnız bir seyirci değil aynı zamanda “katılımcı” olabilmekte ve elektronik ticaret hizmetleri geliştirebilmektedirler. (aktaran Murdock, 2000: 51)

İnternet ve bilgi teknolojilerinin televizyona olan etkileri IPTV, Mobil TV, İnternet/Web TV ve OTT TV gibi farklı yayıncılık türlerinin doğmasına neden olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, televizyon yayıncılığının maliyetlerini düşürerek alternatif yayıncılık modellerinin gelişmesine neden olmuştur. (Akyol, 2015: 129)

IPTV, Elektronik Program Rehberi, İsteğe Bağlı İçerik, İzle ve Öde, önceden yayınlanan ancak izlenemeyen bir televizyon programını izleme, Kişisel Video Kaydedici, Ses İletimi gibi olanaklar sağlayan etkileşimli deneyim sunan servistir. IPTV'nin temel unsurları IP (internet protokolü) tabanlı olması, kapalı bir sistem olması, güvenli ve güvenilir bir sistem olması, hizmet kalitesi ve etkileşimli bir sistem olması olarak sıralanabilmektedir. (Büker, 2013: 151) Mobil TV, genel olarak televizyon hizmetlerinin mobil televizyonlara uygulanması şeklinde tanımlanabilir. Hücresel şebekeler üzerinden gerçekleştirilen Mobil TV, kullanıcıların mobil ortama uyumlu hale getirilmiş içerik hizmetleri almasına da olanak sağlamaktadır. (Akyol, 2015: 115) İnternet TV'de ise geleneksel televizyonculuk anlayışından farklı olarak kullanıcılar, kendi ürettikleri içeriklerle yayıncı olabilmektedir. İnternet TV, kurumsal yayınlar, eğitim içerikleri veya video konferans amaçlı olarak kullanılabilmektedir. (Büker, 2013:156) İnternet teknolojisi sayesinde bir sesi ya bir görüntüyü bir ortamdan başka bir ortama taşımak için artık farklı teknolojik sistemlere başvurulması gerekmemektedir. Tek bir taşıyıcı sistem bu farklı üç göstergeyi bir ortamdan bir başka ortama ışık hızıyla taşıyabiliyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör