internet gazeteciliği

iron
Dijital teknolojiler gazeteciliğin biçiminde de değişimlere yol açmış, geleneksel gazetecilik anlayışı teknolojik yeniliklere uyum sağlamaya başlamıştır. Kullanıcıların ürettikleri içeriklerin pek çok insan tarafından hızlı bir şekilde paylaşıldığı bu platformlar, günümüz insanının daha çok haber, daha hızlı haber ve en yeni haber ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmaya başlamıştır.

İnternet, akıllı telefonlar ve tablet teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile geleneksel gazetecilik anlayışı ve gazete endüstrisi de gerilemeye başlamıştır. Mobil teknolojilere ek olarak her yerde bulunan geniş bantlı ve kablosuz internet, geleneksel gazete medyasının etkisini azaltarak dijital ortam tüketiciye eğlenceli medya erişimi sağlamıştır. Reklam verenlerin geleneksel medyadan uzaklaşmasına sebep olan bu durum sonucu reklam gelirlerindeki düşüşler birçok gazetenin kapatılmasına sebep olmuştur.

John Vernon Pavlik dijital teknoloji ve gazeteciliğin demokrasiye etkilerini incelerken (çeviren Kalsın, 2013:83-84) geleneksel gazetecilikte bozulma ve değişim, dijital uçurum, güçlü mesajlar, hükümetin şeffaflığı ve sivil katılım gibi konulara dikkat çekmiştir. Dijital teknolojilerle yükselen “arttırılmış gerçekliğin”98 geleneksel gazetecilik anlayışının değişiminde önemli bir rol oynağını ifade ederek bu teknolojin mesajların etkisini ne denli arttırdığının da üzerine durmuştur. Sosyal medya kullanımı toplumsal anlamda yol açtığı birçok değişim ve dönüşümün yanında, haber almadaki bilgi açığının kapatılması üzerinde de önemli rol oynamıştır. Özellikle dijital teknolojiler ve mobil cihazların kullanımının artması ile profesyonel gazeteciler ve ağ bağlantılı bireyler arasında aktif ve etkileşimli bir diyalog oluşmuş ve bu durum yurttaş gazeteciliğinin gelişmesine sebep olmuştur. (çeviren Kalsın, 2013:105) İnternetin sunduğu zamandan ve mekandan bağımsız iletişim anlayışı, herkesin bu mecrada pay sahibi olmasını sağlamıştır. Kişiler, iletişim ve mobil teknolojilerinin kendilerine sundukları olanaklar ile bulundukları mekânlarda tanıklık ettikleri önemli haber ve gelişmeleri bu araçların yardımı ile insanlarla ve geleneksel medya ile de paylaşmaya başlamışlardır. Geleneksel medya ise bu içeriklere kayıtsız kalmayarak belirli editoryel süzgeçlerden geçirdikten sonra bu içerikleri diğer insanlara sunmuştur.

Genç kuşağın haber alma ihtiyacının büyük bir kısmını internet üzerinden karşıladığını düşünecek olursak, gazetecilik medyasında ortaya çıkan bu değişimi anlamak da zor olmayacaktır. Gençlerin sadece kendisini internet mecrasına taşıyan gazeteler üzerinden değil aynı zamanda sosyal ağlar üzerinden de haber alma ihtiyaçlarını karşıladıklarını görüyoruz. Özellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların yanı sıra bloglarında kendi deneyim ve uzmanlık alanları haricinde magazin, ekonomi ve siyaset gibi farklı alanlarda görüşlerini paylaşmaya başlayan bloggerlar, yazılarına gelen yorumlarla da etkileşimli bir ortamın doğmasına yol açmışlardır.

Gazetelerde sayfa sınırlaması yüzünden okuyucuların ilgisini çekmesine rağmen yer almayan birçok içerik, yeni iletişim ortamlarında hiçbir sınırlama olmaksızın kullanıcılara sunulabilmektedir. Haber alma ihtiyacının karşılanmasında etkili olan sosyal medya araçlarından diğer ikisi ise “Facebook” ve “Twitter” olarak karşımıza çıkmaktadır. Basılı olarak yayınlanan gazetelerin teknolojik gelişmelerle birlikte “haber sitesi” olarak internet ortamında varlıklarını göstermeye başlamaları ile birlikte birçok haber sitesi de Facebook ve Twitter hesabı açarak sosyal medyadaki etkilerini arttırmıştır. Aynı şekilde haber sitelerinde yer alan haberler “paylaş” ikonları aracılığı ile Facebook, Twitter ve Youtube gibi birçok mecra üzerinden yayılmaktadır. Gazetecilikte var olan “okuyucu” kavramının yerini “takipçi” kavramı almaya başlamıştır. Kişiler için her gün düzenli olarak alınan gazeteler yerini facebook ve twitter hesaplarının düzenli olarak kontrol edilmesine bırakmıştır. İnsanların ilgisinin böylesine yoğun olduğu bir mecra, gazeteciler için de yeni bir mecra olmuştur. Gazeteciler ve okuyucular sosyal medya üzerinde birebir iletişime geçebilmekte ve tartışabilmektedir. Gazetecilerin yazdıkları haber ve köşe yazılarına bu mecralar üzerinden takipçileri tarafından hızlı bir dönüş olmaktadır.

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü tarafından son beş yıldır düzenli olarak yayınlanan Dijital Haber Raporu'nun beşincisi Türkiye'de haber kaynağı olarak sosyal medyanın yükseldiğini gösteriyor. Türkiye'den kentlerde yaşayan 2 bin 157 internet kullanıcısı ile görüşülen rapora göre Türkiye'de internet kullanıcılarının %73'ü sosyal medyayı bir haber kaynağı olarak görüyor. Raporda, Türkiye'de sosyal medyayı bir haber kaynağı olarak kullandıklarını söyleyen kullanıcıların en çok tercih ettiği platform ise %64 ile “Facebook” olarak karşımıza çıkıyor. Facebook'u sırası ile takip eden mecralar ise YouTube, Twitter, Whatsapp ve Instagram. Rapora göre habere ulaşmak için en çok kullanılan cihaz ise akıllı telefonlar.
bu başlıktaki tüm girileri gör