haberciliğin tarihi

iron
“Haber” diye adlandırılan bazı bilgilerin toplanması ve bireylere aktarılmasının kökeni, toplumsal yaşamın başladığı döneme kadar inmektedir. Mısır'da MÖ 1750 yıllarında çeşitli bilgilerin yer aldığı resmî bir gazetenin yayımlandığı bilinmektedir. Bazı bilgi ve düşüncelerin elle yazılarak satılmasına ise ilk kez 14. yüzyıl sonlarında Venedik'te rastlanmıştır.

Özellikle Almanya ve İtalya'daki büyük iş merkezlerinden, ekonomik ve politik gelişmeler hakkında özetlenmiş bilgiler, elle yazılarak (elle yazılmış haber mektupları: Nouvelles a La Main) çoğaltılmıştır. Bunlar 15. yüzyıl sonlarından itibaren Venedik'te “avvisi” daha sonra da Hollandalılar tarafından “zeytungen” diye adlandırılan el yazmalarıdır.

15. ve 16. yüzyıllardaki keşifler ve icatlar, bireylerin merakını daha da kamçılamış ve ortaya elle yazılmışların yanı sıra çeşitli adlar altında basılmış yeni haber bültenleri çıkmıştır. 17. yüzyılın ilk yarısından itibaren de özellikle Avrupa'da bazı bilgilerin toplanması, derlenmesi ve bedel karşılığı pazarlanmak üzere yayımlanması, süreli bir biçime dönüştürülmüştür. Bu uygulama, 19. yüzyıl'ın ortalarında uluslararası alana da yayılmış ve günümüze kadar yoğunlaşarak gelmiştir.