fransız ihtilali

giyotin
Eşitlik! Özgürlük! Kardeşlik!
1789 yılında Monarşi ve kilise hakimiyeti yerine laik cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan hakkında ciltlerce kitaplar olan, bir devri kapatıp yerine yenisini başlatan olaydır.
Zanaatkârlar, sanayileşme ile burjuvazi olarak yoluna devam ederken (kendi mezar kazıcısı olacak olan) işçi sınıfını tarih sahnesine sokmasıyla ortaya iki yeni sınıf çıkmıştır, burjuvazi ve proletarya. para ve üretim aracına sahip olan burjuva sınıfı aristokrasi ve din ile yaşadığı çelişkileri görüp iktidarlara el koyar. Ayrıca Ayni dili konuşan yada aynı coğrafyayı paylaşan insanları tek ulus altında toplanmasıyla kendi pazarını korumaya almıştır...

(bkz:jakoben)
koy enstituleri acilsin
İngiltere ve hollanda gibi ülkeler yeni yeni ortaya çıkan burjuva sınıfını yönetime katarken fransa kralının "ne burjuvası yea, devlet benim lan aq varoşları. cebiniz iki para gördü diye size fransa'nın yönetiminde söz hakkı mı vereceğim? Hadi naş naş, sonradan görme rezil köpekler sizi." demesi ve eski "kral - asiller sınıfı - ruhban sınıfı" üçlemesini sürdürmesi sebebiyle fransız burjuvalarının yaptığı ihtilal.

Zannedildiği gibi alt tabaka halkın desteğini almamıştır. Halk, kralı ve ruhban sınıfını savunmaya devam etmiştir. Bu sebeple, burjuvalar kralı devirdikten sonra "terör dönemi" dediğimiz olayı başlatıp, eski rejimde söz sahibi olan asillerin ve rahiplerin götünü kesmeye başlamış, hatta rahiplere olan kininden dolayı modern çağdaki ilk devlet ateizmini getirmiştir. Daha sonraları devlet ateizmi terk edilmiş ve laiklik getirilerek devlet ile din işleri ayrılmıştır.
radis
Modern anlamda ulus-devletlerinin temelini atan ihtilaldir. 1789 yılı fransasında monarşinin düştüğü yerine cumhuriyet olan yeni bir yönetim biçiminin geldiği olaylar hadisesidir. Kilise, rönesans ve reform hareketlerinden sonra en büyük kan kaybını yaşayarak siyasi otoritesini tehlikeye sokmuştur.
the
Fransız Devrimi veya Fransız İhtilâli (1789-1799), Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulması ve Roma Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. Avrupa ve Batı dünyası tarihinde bir dönüm noktasıdır. Sosyal bir akımı başlatan en büyük etkendir.
jakoben
georges lefebvre'nin dünya literatürüne geçmiş birikimi olan ve devrimi tüm ayrıntısı ile öğrenebileceğiniz yegane kaynak olan kitabı için;

https://dosya.co/hf2as0xhp700/Georges_Lefebvre_-_Fransız_Devrimi.pdf.html

buradan indirebilirsiniz. bizzat ben yükledim. george rude ve eric hazan'ın kitapları boyama kalır yanında. kitabın ilerleyiş biçimi de sınıfsal zemine dayalıdır. çomarların tü kaka dediği şeyin gerçekte ne olduğunu kavramak için okunması gerekiyor diye düşünüyorum. büyük bir kaynak tabi, dönemleri seçerek okuyabilirsiniz. bitince bir kaç hafta fransız gibi geziyorsunuz ama ben söyleyeyim.

edit; bende hala bitirmedim tabi, işler son zamanlarda çok yoğun o yüzden vakit buldukça okuyorum okurken üç beş sayfa sonra uyuyakalıyorum sonra tekrar o yerleri okuyarak gittiğim için son zamanlarda orospu oldu. ama yanında benim favorim barok güzel gidiyor ;



not: ayak fetişi yapmıyorum. sağa sola boşalmayın sikerim aq.