feodalizm

sophos
Diğer adı feodalite, Türkçesi derebeylik olan iktisadi ve sosyal düzen.
Değerler sistemini hemen hemen tek başına Hristiyanlık temsil ediyor , kilise bu temsilcilikte aracı rolünde.
Aynı zamanda siyasi, hukuksal, iktisadi ve sosyal bir rejim olan feodalizmde ''devlet birliği'' yoktu. Ülkeler birçok beyliklere ayrılmış halde bulunuyordu. Feodalizmin siyasi açıdan en büyük özelliği devlet iktidarının parçalanmış olması ve halkın, -Fransa'da Capet Hanedanı'nın iktidarının başlarında olduğu gibi- doğrudan doğruya devletin değil , toprakların sahibi olan senyörlerin (derebeylerin) uyruğu durumunda olmalarıdır.

Kölelikten farklı bir durum olan ''bir kişiye uyrukluk'' , barbar istilasının yarattığı güvensizlik yüzünden çok çabuk yayılmış ve genelleşmiş. Koşullar, kendilerine bir senyör seçmek zorunda bırakmıştır bütün insanları. Bu dönemde toplumda himaye ilişkilerinin artmasını normal bir olay olarak kabul etmek gerekir. Böylece, üretim tekniğinin gelişmesi sonucunda gevşeyen kölelik bağı dış olayların da etkisiyle, feodal rejimin kurulmasına yol açmıştır.

Feodalizmde sosyal sınıflar; dövüşen soylular , dua eden rahipler ve çalışan köylüler ile serflerdir (derebeylik düzeninde toprakla birlikte alınıp satılabilen köle).
Toprakların sahipleri: soylular yani senyörler ve kilise
Burjuva sınıfı ortaya çıkmıştır.

Uygarlık Tarihi - Server Tanilli'den
bu başlıktaki tüm girileri gör