atatürk'e put demek

anne boleyn
yazılan entryleri okuyup hayrete düştüm. bunun sebebi ise birçok yazar ile hemen hemen aynı yaşlarda olup da okullarda atatürk'ün ilahlaştırıldığına tanık olmamamdır.
şöyle söyleyeyim 11. sınıfa kadar atatürk hakkında bildiğim şeyler türkiye'nin kurucusu, türk milletinin kurtarıcısı, annesi zübeyde hanım, babası ali rıza efendi gibi basmakalıp bilgilerdi. kimse bana atatürk sevgisini aşılamadı yahut atatürk'ün mükemmel bir lider olduğunu empoze etmedi. belki müfredattan ötürü empoze edilmeye çalışılsa da bu başarılı olmadı. sadece onu tanımadığım halde normal bir saygı ve sevgi duyuyordum. her vatandaşın duyması gerektiği gibi. lakin atatürk'e atılan iftiralara sosyal medyada tanık olmamla birlikte iki seçenek önümde duruyordu. ya atatürk'ü tanıyacaktım ya da bu gördüklerime direkt olarak inanacaktım. ben kendi başıma atatürk'ü tanımayı seçtim. okullardaki öğretilenlerle değil, onu araştırarak, okuyarak, onu seven sevmeyen kişilerin çıktığı programlardaki tartışmaları izleyerek, gündemi takip ederek yolumu çizecektim. işte tam da bunu yaptım. onu tanıdım, hala daha tanımaya devam ediyorum. inanın ki hayretler içinde kalıyorum. böyle mükemmel bir adamın türk milletinden çıkması bir lütuf, şans adını her ne koyarsanız koyun ben buna kısaca mucize diyorum.

kimse sizi atatürk'ü sevmeniz için zorlamadı. belki onu tanıtma yöntemleri yanlıştı. zira okullarda atatürk'ün duygusal yönü anlatılmaz. oysa atatürk merhametli ve duygusaldı da. her şeyden önce her ne kadar kusursuz da olsa bir insandı. atatürk ilahlaştırılmadı, o kadar mükemmel bir insanın imkansızlığı sizi şaşırttı. mükemmellik tanrı'ya mahsus olarak kafalarınıza empoze edildiği için mükemmel bir insan olamaz yanılgısıyla atatürk'ün ilahlaştırıldığını sandınız.

müfredatta eksikler olabilir ufak tefek hatalar da olabilir ama her türk vatandaşı atatürk'ü tanımalı ve sevmelidir. kanun size bunu zorunlu kılmaz lakin "vefa" var ya işte o size onu öyle bir zorunlu kılar ki aksini yaptığınız takdirde vefasızlığınız devreye girer. "insan sevmeyi bilmeyen memleket sevdasını nasıl bilsin" tarzı bir söz vardı. vatanını kurtarıp, kuranı, hepimizin geleceği için ömrünü cephelerde geçireni sevmeyen nasıl bu vatanı sevsin ki?

bir gün çocuklarım olursa onlara atatürk sevgisini aşılayacağım ki bu vatanı sevsinler. ilahlaştırmak mı? hayır benim bir tanrım yok. ama bir kurtarıcım ve yol göstericim var. o da atatürk'tür. bu putlaştırmak değil bir dehaya saygı duymak, kurtarıcına derin bir sevgi ile bağlı kalmaktır.
bu başlıktaki tüm girileri gör