5 ağustos 1921 mustafa kemal'in başkomutan olması

anne boleyn
10-24 temmuz 1921'de kütahya-eskişehir savaşlarındaki yenigilerden dolayı mecliste karışıklık ve karamsarlık kol gezer oldu.
Türk ordusunun sakarya'ya geri çekilmesiyle birlikte, Mustafa Kemal'e meclisin tüm yetkilerinin verilmesi anlamına gelen, Başkomutanlık konusu tartışıldı.

bunu şöyle ayırabiliriz: ittihatçılar kurtuluş savaşının kaybedileceğine inandıklarından dolayı ordunun başında Mustafa Kemal olması ve son ümidimiz olan son savaşı da kaybetmesi üzerine Mustafa Kemal'in tarihten silineceğine dair inançlarıydı. (bu inancın sebebi kazanmanın imkansız gibi görünmesiydi.) Nasıl olsa maceraperest, hayalci enver paşaları başa geçer onları kurtarırdı(!) Yani tümüyle artniyet...

İkincisi ise Mustafa Kemal'in askeri dehasını bir sanata dönüştürdüğünü, onun askeri stratejilerinin eşi benzeri olmadığını en iyi bilenler bu savaşın Mustafa Kemal'in türk ordusunun başında olmasıyla kazanılacağına inanıyordu. Bu yüzden son şansımızı riske atmamak gayesiyle Mustafa Kemal'in başkomutan olmasını istiyorlardı.

Mustafa Kemal de meclisteki hem artniyetli düşüncelerin hem de tamamen kendisinin kurtuluş olarak görüldüğünün farkındaydı. Meclis tek bir şey istiyordu, Mustafa Kemal başkomutan olsun!

Savaşın işleyişinin bakanlıklardan onay al sonra eyleme geç tarzında uzun süren olaylarla aksamaması için Mustafa Kemal çoğunluğun kabulüyle tbmm tarafından, yasama, yürütme, yargı yetkilerine sadece 3 ay süreyle sahip oldu. Tamamen amaç kararları çabuk almak ve uygulamaktı.

işte 96 yıl önce bugün Mustafa Kemal, türk ordusunun başkomutanı oldu.
bundan daha iyi bir tercih olamazdı.
Türk milletinin bir dönüm noktasıydı.
Bugün önemli bir gün.
bu başlıktaki tüm girileri gör