bonaparte franchissant le grand saint bernard

franz
özgün adı "bonaparte franchissant le grand-saint-bernard" olan "alpleri geçen napolyon"; jacques-louis david'in 1801 yılında tamamlamış olduğu yağlıboya tablosudur.

napolyon bonaparte şaha kalkmış beyaz bir at üzerinde askeri üniformasıyla resmedilmiştir. sağ eliyle ileriyi gösterirken, ifadesiz fakat güçlü bir bakışla izleyiciye bakar. yüzünün bir kısmına düşen saçları bu görüntüyü daha da güçlendirir.

üzerinde olduğu at ise sanki korkmuş bir şekilde gözlerini açmıştır. belki de napolyon'un atı olmanın verdiği heyecan gözlerine düşmüştür. napolyon'un zaferlerini güçlendirir bir şekilde de şaha kalkmış, yelesi ve kuyruğu olaya daha dinamik bir hava katmıştır.

arka kısımda alpleri aşmaya çalışan askerler resmedilmiştir.

resimde dikkati çeken asıl nokta ise, atın ayakları altındaki kayaların üzerinde bonaparte, hannibal and karolvs magnvs imp yazar. hannibal napolyon'a verilmiş ya da atfedilmiş bir ünvandır.

karolvs magnvs imp hakkında da çok sağlam kaynaklı bilgiler olduğunu söyleyemediğim birkaç bilgiye ulaştım;

imp imparatorluk anlamında kullanılıyor sanırım.

karolus magnus da karolenj devleti'ni imparatorluk seviyesine çıkarmış bir devlet adamı. şarlman olarak da bilinir ve 773 yılında amcasıyla beraber alpleri geçer. birilerini kovalarlar oradan. fakat niçin geçtikleriini ve napolyon ile ne ilgisi olduğunu anlayabilmiş değilim hala. tek ortak yönleri ikisinin de komutan olması. fakat şarlman dini değerler ile yönetirken, napolyon adeta bir katliam yapmış avrupa'da.

acaba diyorum, ressam şarlman bunu yaptı öldü, şimdi napolyon geçti, o da öldü tarzında bir gönderme mi yapmaya çalışmış ki?

ayrıca atın yele kısmında ki kayışta, imza niteliğinde david yazmaktadır.

bonaparte franchissant le grand saint bernard
bu başlıktaki tüm girileri gör