nurullah ankut

yoo
mahallesindeki gerici bir güruhun kedileri tekmelemesine müdahale ettiği için yargılandı. “kedi davası” olarak adlandırılan bu olayda nurullah ankut'un savunmaları edebi bir metin kıvamında. hatta, insan kalmak kolay değil! (kedi davaları savunmaları) adıyla bu konuda kitabı da çıktı. arka kapak yazısı:

“biz ise doğayı, bitkileri, hayvanları ve insanları sınırsız bir sevgiyle kucaklıyoruz. insanlar olarak da yani tek bilinç sahibi canlılar olarak da hayvanları, bitkileri ve doğayı korumanın bizim sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. hep birlikte bu kısa hayatta eşitçe, kardeşçe yaşamamız gerektiğine inanıyoruz.

insanız, o zaman insanlığımızın gereğini yerine getirmemiz, hakkını vermemiz gerekir. bunu da çağımızdan, toplumumuzdan, dünyamızdan sorumlu olduğumuzun farkına vararak, onu bilince çıkararak verebiliriz. toplumumuzu, ülkemizi, gölgemizi ve tüm dünyamızı insancıl bir dünya yapmak için mücadele ederek verebiliriz. ayrıca da gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için mücadele ederek verebiliriz. eğer böyle yapmazsak, sadece kendimizi düşünürsek, mal-mülk istifleyeyim, rahat bir yaşam süreyim, ailem de sürsün, gayrisi benim umrumda olmaz, dedik mi insanlığa da elveda demiş oluruz. hayvandan bir farkımız kalmaz o zaman. hayvanların da sadece iki çabası vardır: hayatta kalmak ve nesillerini sürdürmek... bunu içgüdüleri emreder onlara. onlar bilinç varlığı değildir. yani insan değildir. o bakımdan onların elinden gelen budur. ama biz insanız, akıl varlığıyız, bilinç varlığıyız. onu kullanmamız, tabii sevgiyle ve tüm insancıl değerlerle yoğurarak kullanmamız gerekir.”
bu başlıktaki tüm girileri gör