liberalizm

koy enstituleri acilsin
Türkiye'de bu toplumsal dinamiklerle ancak özelleştirmeden ve sosyal hakların kısıtlanmasından ibaret olacak ideoloji. Sebeplerine gelirsek: devletçilik ve kollektifçilik


- devletçilik:
türk toplumu her zaman bir devlete sahip olmuştur ve bu devletler toplumda her zaman önemli bir yere sahip olmuştur; "devlet buna bir şey yapsın", "devlet baba" gibi kalıplar türkçenin içine işlemiş yapılardır. İngilizcede buna benzer terim bulamazsın.

- kollektifçilik:
türk toplumunda katı sosyal normlar vardır ve bu normlara uyulması beklenir. Mesela new york'ta ve los angeles'ta Çıplak ayakla sokakta yürüseniz kimsenin umrunda olmazken istanbul'da ya da izmir'de çıplak ayakla sokakta yürüseniz etrafınızdaki insanların bakışlarına maruz kalırsınız. yani, çıplak ayakla yürümeniz teknik olarak sadece sizi ilgilendiriyor olsa bile ayakkabı giymediğiniz için yargılanırsınız.

Başka bir örnek: Abd'de birinci dereceden akrabalarınızdan başka akraba tanımazsınız; ama Türkiye'de dıdınızın dıdısı sadece yaşı sizden büyük diye hayattaki seçimlerinize yorum yapma hakkını kendisinde çok rahat görür.

Özetle, türk toplumu bireyselci bir toplum olmadığı için liberalizm toplumsal alanda var olmayacak; ancak ekonomik alanda da sosyal hakların kısıtlandığı, ama serbest piyasanın yine olmadığı (malum, yandaş ihaleleri falan) abidik kubidik bir şeye dönüşecektir.
bu başlıktaki tüm girileri gör