bülent ecevit

valonqar
babası ahmet fahri necevit aslen kastamonulu, annesi nazlı ecevit istanbulludur. fahri ecevit tıp fakültesi mezunu, chp kastamonu milletvekilidir. ilk entrye artı olarak fahri ecevit, ismet inönü gitmedikçe chp'nin bir daha iktidar olacağını düşünmüyordu. ecevit'e yazdığı mektuplarda "kuzu postuna bürünmüş kurt" diye bahsederdi. ecevit zaman zaman atatürk ve mirasına ihanetten suçlansa da kendisinin mustafa kemal'e olan hayranlığı ve bağlılığı ömrünün sonuna kadar devam etmiştir. atatürk'ten sonraki kahramanı ise inönü'ydü. babasıyla yaptığı yazışmalarda fahri ecevit, inönü hakkında hakarete varacak kelimeler sarf etmekteydi. ecevit'in siyasi kişiliğinde babasının etkisine rağmen hiçbir zaman inönü'ye karşı saygıda kusur etmemiştir. inönü'yü genel başkanlık koltuğundan ettiği 1972 yılındaki chp kurultayında bile seviyeli ve saygılı tutumundan taviz vermemişti.

anne nazlı ecevit evliliğin ilk yıllarında ankara'da bir müddet resim öğretmenliği yapmıştır. ecevit'in doğumundan sonra öğretmenliği bırakarak çocuğuyla ilgilenirken bir yandan da çalışmalarına devam etmiştir.

ecevit'in hayatı bu iki insanın sentezi olmakla birlikte kişiliği üzerinde annesi, siyasi tutumlarında ise babası etkiliydi.

ecevit ayrıca çok sakin bir çocukluk geçirmiştir. genellikle arkadaşlarından ayrı, içine kapanık, öğrenciliğin olmazsa olmazı yaramazlıkları yapmamıştır. arkadaşı altemur kılıç ecevit'i şöyle tarif etmişti: "çok nazik, çok kibar, karıncayı incitmeyen, biraz içine kapanık bir insandı. tek uğraşı çay içmek ve şiir yazmaktı. politikayla alakası yoktu, bilmezdi. sağ-sol bilmezdi. biz aramızda sağ-sol münakaşaları yapardık o ise sen de haklısın sen de derdi. biraz milliyetçiliğe, sağa meyyal idi."

bu yazıyı derlediğim kitap: bülent ecevit-karaoğlan/mustafa çolak
bu başlıktaki tüm girileri gör