işlem önceliği

lux
işlem önceliği

hadi bakalım
9
iron iron
16
lux lux
aferin
----- -----
:)) Çok güzel bir soru. Basit gibi görünse de aynı önceliğe sahip işlem sırasında, “neden soldan başlanıyor?” sorusunu bütün matematikçiler tartışıyor. Bilimin dili olan matematik için, “işimize böyle geldi ve böyle kabul ettik.” düşüncesi olamayacağına göre Sorunun yanıtı neden 1 değil de 16? Bununla ilgili şu an ispat yok bildiğim kadarıyla.
----- -----
Bu arada “Bütün matematikçiler” derken Türkiye'de çocuklara sadece ezber anlatan, matematiğin ispatına girmeyen veya giremeyen sözde matematikçilerden bahsetmiyorum. :)
lux lux
Türkiye müfredatı soldan sağa olarak kabul etmiş. ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor kurallar
lux lux
bu yüzden hesap makineleri de farklı hesaplıyor
zehir zehir
Bir Matematikçi Olarak Şöyle Açıklayayım Arada Derede Kalınmış Bir Durum Yok Aslında İşlemin Bir Kaç Şey Çok Önemli Bunlardan İkisi İşlem Öncelik Sırası Bunun Yemediği Noktalarda Akış Yönü Daha Bunun Gibi Yığınla Şey Var. Bunlara Genelde Tanımsızlık veya Belirsizlik (İkisi Farklı Şey) Durumu Denilebiliyor. Ama Kabul Gören Şey İşlemin Soldan Sağa Doğru İşletilmesidir. Bu Durum Karmaşa Yaratmak İçin Değil Denklemi Oluştururken Neye Öncelik Vermeniz Gerektiğini Belirlemek İçindir. Nitekim Dijital Ortama da İşlemler Bu Şekilde Aktarılır ve Bu Şekilde Kabul Gördürülür. Bilgisayar Ortamına Aktarılamayan Durumlarda vardır örneğin 0/0 Durumu Bu Bir Belirsizliktir. Sonucunu Aklınıza Gelebilecek Herhangi Bir Sayıya Eşitleyebildiğiniz İçin İstisnai Durumlar Hariç Dijital Ortamlarda Bu Değeri Kullanamazsınız. Sadece Girift Matematiksel İşlemlerde Belirsizliği Ortadan Kaldırarak Yaklaşık Sonuca Erişirsiniz.
----- -----
Bilgi için Teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla, evet, kabuller var; ama ispat yok. Öyle değil mi?
lux lux
varsa da ben bilmiyorum
bu başlıktaki tüm girileri gör