crowdsourcing

iron
(bkz:kitle kaynak) belirli bir işin gerçekleştirilmesi için tutulmuş ücretli personelin veya şirketin yerine işin, genellikle internet üzerinde, büyük bir grup insana havale edilmesini ve onlar tarafından yerine getirilmesini ifade eder (The New York Times Magazine, 2016).

Facebook'ta yapılan tercümelerin kullanıcıların onayına sunulması, Foursquare ve Swarm vb. sosyal ağlarda yer adlarının, konumlarının ve o yer ile ilgili bilgilerin kullanıcılar tarafından oluşturulması, kitle kaynağa örnek verilebilir.

Kitle kaynağın internet dünyasındaki en önemli örneği Vikipedi'dir. Vikipedi ile çok sayıda yazara ve editöre, personel olarak ihtiyaç duymadan, farklı ülkelerdeki internet kullanıcılarının katkılarıyla dünyanın en büyük ve en çok farklı dile çevrilmiş ansiklopedisi oluştu. Kitle kaynağın en önemli avantajı pek çok farklı insanın fikirlerini, becerilerini ve bilgisini bir araya getirip ortak bir bilgi kaynağı oluşturmasıdır. Ancak kalitenin belirli bir seviyede tutulması için standartların çok açık ve katı bir şekilde belirlenmesi gerekir (Daily Crowdsource, 2016).
bu başlıktaki tüm girileri gör