vatandaş gazeteciliği

iron
Mobil cihazların kullanımının artması, sosyal medyanın etkinliğini tüm dünyada daha da artırdı hayatımıza yeni bir kavram soktu: “Vatandaş Gazeteciliği”. Dünya nüfusun yarısından fazlasının mobil internet kullanıcısı olduğu (We Are Social, 2015) zamanımızda vatandaş gazeteciliği de giderek önem kazanmaya başladı.

İngilizcede “citizen journalism” olarak adlandırılan bu kavram, profesyonel olarak gazetecilik yapmayan ve bir medya kuruluşu için çalışmayan bireylerin, dijital medya araçları ile herkesin ulaşabileceği haberler paylaşılabilmesini ifade eder. Vatandaş gazeteciliği ile klasik kitle iletişiminde edilgen olan ve kitle iletişim araçlarının verdiği mesajları alan bireyler, bugün aktif olarak dijital mecralarda iki yönlü iletişim kurabiliyor. Vatandaş gazeteciliği ile bireyler; fotoğraf, video ve internet özellikli telefonlar ile sosyal medya ve bloglarda yazı ve görsel içerik paylaşarak gündemle ilgili görüşlerini herkesin görebileceği şekilde paylaşabiliyor.

“Arap Baharı” olarak nitelenen ve 2010'da Ortadoğu ve Kuzey Afirka'da çıkan büyük çaplı protestolarda sosyal medya ve vatandaş gazeteciliği büyük rol oynamıştır. Sosyal medya üzerinden bir araya gelen insanlar, kitle medyasında yer almayan güncel gelişmeleri sosyal medya üzerinden duyurdular (University of Washington, 2016).

Vatandaş gazeteciliğine profesyonel medya kuruluşları da kayıtsız kalmadı. CNN, “ireport” (http://ireport.cnn.com/) geliştirirken, BBC de User Generated Content Hub'ı (https://bbcnewsupload.streamuk.com/ ) kullanıma soktu.

Sosyal medya ile birlikte sıradan kullanıcının medya üretimini kolaylaştıracak araçların da sayısı arttı. Sıradan kullanıcıların gündem belirleme gücü Twitter'ın “trending topics”lerinde kendini buldu. Bir bakıma Twitter kitleler için bir mikrofon haline geldi

Terry Flew (2003), vatandaş gazeteciliğinin şu üç öğeyi barındırdığını savunur: Açık yayın, kolektif işbirliği içinde üretim ve içeriğin yaygınlaştırılması.
bu başlıktaki tüm girileri gör