çeçenistan

frantz fanon
çeçenistan ismi bugün rusya federasyonu'nun içinde olan çeçen cumhuriyeti'nın türkçe'deki yaygın adıdır.
rusya'yı 1.çeçen savaşı'nda yenip 2.çeçen savaşı'nda yenilen (ve fiilen yok olan) devletin adı ise çeçen içkeriya cumhuriyetidir.
ç.i.ç. yok edilince, yerine (ayrılıkçı olmayan) çeçen cumhuriyeti kurulmuştur. enteresan olan şey şu ki bu ç.ç.'nin başına getirilen klan (kadirov ailesi) dönek çiç'çilerdendir (1.savaşta içkeriya tarafında yer almışlardı).
edit:imla
3
her boka muhalefet her boka muhalefet
bu konuda ben de kadirov ailesine çok kırgınım.
chernobog chernobog
dediklerin doğru olmakla birlikte eklemek istediğim birkaç şey var.çeçenistan adının ne kadar çeçen cumhuriyetinin de facto adı olması gibi çeçenya'da çeçen içkerya cumhuriyetinin de facto adıdır.

2.çeçen savaşı ise muharebe safhası bir yıl,gerilla hareketleri dokuz yıl süren uzun bir savaştır.rusya her ne kadar bir yılda muharebe cephesini kazansa bile kafkasya'da tam kontrolü sağlaması 2003'e kadar sürmüştür.bu yüzden bu savaşı 1999-2003 arası adlandıran tarihçiler olduğu gibi resmi olarak savaş 2009'da bitmiştir.

sözde Ç.İ.C'in lağvedilmesi ise ikinci çeçen savaşının resmi olarak bitmesinden önce olmuştur,ç.i.c'in sözde beşinci devlet başkanı Dokka Umarov 2007'de ülkeyi lağvetmiş yerine sözde kafkasya emirliğini kurmuştur.
frantz fanon frantz fanon
doğrudur.
bu başlıktaki tüm girileri gör