baldıran zehri

sophos
baldıran adlı bitkilerden (latince: conium maculatum) yapılan, acı çektirmeden öldürdüğü söylenen zehir.

sinir sistemini yok eder; sinirlerinizin kaslarınıza hükmedememesine ve dolayısıyla bir noktadan sonra yaşam için gerekli kas kasılmalarınızın da durmasına (solunum gibi), ölümünüze sebep olur.

sokrates'in içerek yaşamına son verdiği zehirdir. antik yunan'da kullanılımı yaygındır.
Antik Yunan filozofu ve Yunan Felsefesinin kurucu olan, Heykeltıraş Sophroniskos'un ve ebe Fenarete'nin oğlu olan Sokrates günlerden bir gün sokağa çıkıp Atinalılara: "Zeus'tan Apollon'a kadar 500 çeşit tanrınız var. Halbuki kâinatta milimetrik bir düzen var, birden fazla el karışırsa bu düzen karışır yaratıcı bir tanedir" dedi.

Melethus diye biri onu, "Bu Sokrates denen adam devletin kabul ettiği tanrılara inanmıyor, gençlerin ahlakını bozuyor" diye ihbar etti. Sokrates' mahkemeye çıkardılar ve 501 kişi onu yargıladı.

Yargılama sonucunda Baldıran zehri içirilerek öldürülmesine karar verildi.
"Sokrates, bir ay hapis yattıktan sonra kendisine baldıran zehrini sunup "iç" dediler. Hiç tereddüt etmeden içeceği sıra da karısının ağladığını duydu ve "niye ağlıyorsun?" diye sordu. karısı "seni suçsuz yere öldürüyorlar" dediğinde Sokrates, eşine şu karşılığı verdi: "iyi ya işte suçlu yere öldürülsem daha mı iyi olacaktı" dedi.

Sonra da ağlamaya başlayan talebelerine dönüp "unutmayın ben ne ilk ne son olacağım hak ve hakikati, gerçeği günlük hayat kaygılarının üstünde tutan birçok insanın akıbeti benim gibi olacak" dedi ve baldıran zehrini içerek öldü.
bu başlıktaki tüm girileri gör