kanlı pazar

sophos
16 Şubat 1969'da, İstanbul Taksim Meydanı'nda abd'nin 6. filo'sunu protesto etmek için toplanan solcular ile sağcılar arasında gerçekleşmiş (solculardan) 2 kişinin öldüğü ve 200 kişinin yaralandığı olaylar.

Mitingden iki gün önce, 14 Şubat'ta ise Cuma namazından sonra Komünizmle Mücadele Derneği ile bugün TBMM Başkanı olan İsmail Kahraman başkanlığındaki Milli Türk Talebe Birliği'nin öncülüğünde “Bayrağa saygı” mitingi düzenlenir. Bu mitingde komünistlere karşı savaş açıldığı ilan edilerek iki gün sonra düzenlenecek olan 6. Filo'yu Protesto Yürüyüşü'nde “komünistlere gereken ders”i vermek üzere toplanma çağrısı yapılır.

16 Şubat günü, işçi ve öğrenciler Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek üzere Beyazıt'ta toplanırken, sağ görüşlü kişiler de Taksim Meydanı'na gelir. Burada toplu kılınan namazın ardından taşlı ve sopalı bir biçimde tekbir getirerek beklerler. Beyazıt Meydanı'nda toplanan ve Sultanahmet, Sirkeci, Eminönü, Karaköy, Dolmabahçe üzerinden Taksim Meydanı'na ulaşan işçi ve öğrencilerin önünü kesen polisler, alana küçük gruplar halinde girmelerini söylerler. Alana girenler de burada bekleyen ve sadece iki sıra olan polis barikatını kolaylıkla aşan sağcıların sopalı, taşlı ve bıçaklı saldırısına uğrar. Olaylar sırasında Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürülür, 200 kişi de yaralanır. Polis ise saldırı sırasında hiç bir müdahalede bulunmaz. Bu olay ülkemiz tarihine “Kanlı Pazar” olarak geçer.

Ertesi gün Hürriyet gazetesinde yayınlanan Ali Turgut Aytaç'ın bıçaklandığı anı gösteren fotoğrafta bir toplum polisinin olayı sadece izlemekle yetindiğinin anlaşılması toplumda büyük tepki yaratır.
İktidardaki Adalet Partisi (süleyman demirel cumhurbaşkanıdır o zaman) dışındaki siyasi partiler dönemin İçişleri Bakanı Faruk Sükan'ın istifasını ister. Buna karşılık, Sükan suçu solcu öğrencilere yükleyerek polisin görevini yerine getirdiğini belirtir.

6. filo'yu protesto eden solcular
kanlı pazar
6. filo'yu kıble yapan sağcılar
kanlı pazar
bu başlıktaki tüm girileri gör