giyotin

sophos
halkın huzurundaki infazlardan hoşlanmayan hümanist doktor joseph-ignace Guillotin 1789 yılında, Fransız ceza sistemininde bazı iyileştirmeler yapmak ve daha insancıl hale getirmek adına Ulusal Meclis'e çok ciddi öneriler sundu. Bu öneriler fakirler ile zenginler arasında ayrım yapmayan mekanik bir idam sistemiydi.

Önerileri biri dışında reddedildi. Guillotin'in etkili bir öldürme makinesi önerisi Cerrahlar Akademisi Sekreteri Dr. Antoine Louis tarafından geliştirildi ve 1792'de, Louis çapraz bıçak ağzıyla çalışan ilk infaz aygıtını yaptı. Yani Guillotin değil, Louis bu makineyi hayata geçirdi, icat etti.

Fakat Guillotin'in adı bu aletle her nasıl oldu ise daha çok anılır oldu, makinenin ismi onun soyadı oldu. üstelik ailesinin ve kendisinin tüm çabalarına karşılık isim öyle kaldı. Rivayetlerin aksine Guillotin, adını verdiği aygıt tarafından öldürülmedi. 1814'te omuzundaki bir çıban yüzünden hayata veda etti.

Adını dünyaya "Fransız Devrimi" ile birlikte duyuran idam makinesi "Giyotin" Orta çağ boyunca Avrupa'da değişik adlarla daha çok soyluların öldürülmesinde kullanıldı.

bu makine ilk kez Nicholas Jacques Pelletier adında bir eşkıyanın idamında kullanıldı.

Ardından aynı akıbete Fransız Kralı XVI. Louis ve eşi Kraliçe Marie Antoinette'de uğradı. Böylece önde gelen devlet adamları ve politikacıların da idamlarında kullanılan giyotin o dönemde dokunulmazlara da dokunulabilen bir hareketin siyasi simgesi haline geldi.

İlk demokratik idam yöntemi olarak kabul edilen Giyotin tüm Fransa'da benimsendi. Giyotinin icadının ilk on yılında 15000 kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. Giyotinle en çok idamı Nazi Almanyası'nın gerçekleştirdiği, 1938 -1945 yılları arasında 40000 kişinin bu yolla idam edildiği iddia ediliyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör