kara yorgi

sophos
Kara Yorgi Petroviç (Sırpça: Црни Ђорђе/Карађорђе - Crni Đorđe/Karađorđe (okunuşu: tsrni corce, karacorce);

1768 – 1817 yılları arasında yaşamış,
Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Birinci Sırp Ayaklanması'nın lideri ve sonradan bağımsızlığını kazanan Sırbistan'ı uzun süreler yöneten Karađorđević Hanedanı'nın atası, sırp kahramanlarından biri.

19. yüzyılın başlarında sırbistan, osmanlı devleti, avusturya-macaristan ve rusya'nın bölgedeki güç çekişmelerine sahne oldu.
bölge devamlı savaş halinde kaldı ve sınırlar sürekli el değiştirmeye başladı. fransız ihtilali'nin avrupa'ya getirdiği özgürlük rüzgarları balkan halklarını da etkilemişti.
avusturya ve rusya buradaki halkı osmanlı egemenliğine karşı kışkırtıyorlardı. bunun yanı sıra kaldırılmalarından önceki son yıllarını yaşayan yeniçeriler müslüman ve hristiyan halka karşı çok kötü davranarak halkı iyice bezdiriyorlardı; bu ortamda sırplar ayaklandılar. sıradan bir domuz çobanı olan kara yorgi bu ayaklanmanın önderi oldu.
isyancılar birçok kasabaları ellerine geçirdiler ve belgrad'ı kuşattılar. osmanlı padişahı ııı. selim isyancılarla pazarlığı denedi ama sonuç alamadı.

Kara Yorgi komutasındaki isyancılar Rusya'dan aldığı destekle 13 Aralık 1806 tarihinde Belgrad'ı ele geçirdi.

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Belgrad isyancıların elinde kaldı.

bu arada osmanlı devleti'nde kabakçı mustafa isyanı çıktı ve saltanat iki defa el değiştirdi.
sonunda ıı. mahmut'un uzun süren saltanatı başladı.
28 eylül 1812 tarihinde osmanlılarla ruslar arasında bükreş antlaşması imzalandı ve savaş sona erdi.
rusların fransa'yla devam eden savaşından da yararlanan osmanlılar sırbistan'daki isyancıları yenerek belgrad'ı tekrar ellerine geçirdiler. kara yorgi 21 eylül 1813'de diğer isyancılarla birlikte canını kurtarmak için avusturya'ya kaçtı; Fakat Miloş Obrenoviç Sırbistan'da kaldı.

kara yorgi avusturya'dan besarabya'ya geçti. osmanlılara karşı isyan eden yunanlıların kurduğu filiki eterya derneği üyeleri ile tanıştı. onların yardımıyla 28 haziran 1817'de tekrar sırbistan'a girdi fakat bu arada sırp isyancıları arasında sırbistan'da kalarak ikinci bir sırp isyanına önderlik yapmış olan miloş obrenoviç osmanlılarla bir anlaşmaya varmış ve kendini sırp prensi olarak kabul ettirtmişti. kara yorgi'yi kendine rakip olarak görmek istemeyen miloş obrenoviç, kara yorgi'yi sırbistan'a geri gelmesinden kısa bir süre sonra 1817 yılında öldürttü.
Sırpların kurduğu Sırp Prensliği önce Osmanlı Devleti'nin denetimi altında yaşadı. 1867 yılına kadar Osmanlılar Belgrad'da bir birlik bulundurmaya devam ettiler. 1878 yılındaki Berlin Antlaşması'yla Sırbistan tamamen bağımsız oldu ve 1882 yılında Sırbistan Krallığı ilan edildi.

Miloş Obrenoviç o tarihten sonra Sırbistan'da iktidarı eline geçirdi ama Kara Yorgi ailesinin Sırbistan'daki etkinliği sona bulmadı. Kara Yorgi'nin çocukları ve torunları Karacorceviç Hanedanı'nı oluşturdular. Miloş Obrenoviç'in çocuk ve torunları da Obrenoviç Hanedanı'nı oluşturdular. 1945 yılında Sırbistan'da monarşinin sona ermesine kadar krallık defalarca Karacorceviç ve Obrenoviç hanedanları arasında el değiştirdi.

ayrıca (bkz:ikinci Sırp Ayaklanması) (bkz:miloş Obrenoviç)
kara yorgi
bu başlıktaki tüm girileri gör