kapadokya

sophos
Anadolu'nun orta kesiminde, Toros Dağlarının kuzeyinde ve Kızılırmak yayı içindeki engebeli platoda yer alan tarihsel (antik) bölgeye eskiden verilen isim.

Kapadokya adı, (antik yunanca: cappadocia), Pers dilinde Katpatuka; “Güzel Atlar Ülkesi” kökeninden geliyor. Bölge (tüfler/peri bacaları) 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
İpek Yolu'nun da önemli kavşaklarından biridir.

Yaklaşık sınırları kuzeyde Karadeniz, doğuda Fırat Irmağı, güneyde Toros Dağları ve batıda Tuz Gölü'dür.
Bugünkü Çorum, Yozgat, Sivas, Malatya, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray illeriyle Amasya, Tokat, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana ve Konya illerinin bir bölümünü içine alıyordu.

Turistik kapadokya: peri bacaları, yer altı şehirleri, eski kiliseler, vadi ve tepeler; eğlenceli bir gezi olsun isterseniz balon veya atv turları ile gezebilirsiniz.

Kapadokya'nın tarihi:
Bilinen en eski medeniyet asurlular; Asur Ticaret Kolonileri (MÖ 3000 – 1750)

Hititler (MÖ 1750 – 700) yer altı şehirleri inşa etmişler.
Frigler ile geç hitit dönemi başlamış (mö 1200 - mö 6)
Geç Hititler, Kayseri- Niğde – Nevşehir'i kapsayan Tabal Krallığı'na dönüşmüş.

Pers işgali ve Kapadokya Krallığı (MÖ 585 – 332)
Kapadokya isminin kökeni olan Katpatuka ismini vermişler.

büyük iskender'in egemenliği (Mö 332)

Bizans – Roma İmparatorluğu
(MS 17 – 395):
Kapadokya roma'ya bağlandı merkezi ise kayseri oldu.
Hristiyanlığın yeni yeni yayılmasıyla şehirlerden köylere göç etmeye başlayan ilk Hristiyanlar 4. Yüzyılda Kayseri'yi bir Hristiyanlık üssü haline getirdi. Sığınmak için oldukça elverişli kayalık Göreme ve çevresi Kayseri piskoposu Aziz Basil'in yaydığı öğretiyle manastır yaşamının ilk başladığı yer oldu.

Sonrasında:
sasani ve emevi hakimiyetleri

Selçuklu Dönemi (1071-1299):
Bizans İmparatoru'nun Selçuk Bey'in soyundan gelen Alparslan'a yenildiği 1071 Malazgirt Savaşı'yla Anadolu'da yeni bir dönem başladı. 1075 yılında Anadolu Selçuklu Devleti kuruldu ve 1082'de Kayseri'nin Selçuklular tarafından fethedilmesiyle Kapadokya'da Selçuklular dönemi başladı. Yüzyıllarca Hristiyanların merkezi haline gelen bölgede Müslüman Türklerin himayesinin mutsuzluk yaratmadığı da Ihlara Vadisi'ndeki Aziz George Kilisesi'nin frekslerinde görüldüğü üzere II. Mesut'tan övgüyle söz etmesinden bellidir.

13. yüzyıl sonrasında Selçukluların zayıflamasıyla Anadolu Beylikleri ortaya çıktı.

1308 yılında Moğollar Anadolu'yu istila ederek Kayseri'yi yakıp yıktı. Gücünü iyice kaybeden Anadolu Selçukluları Kapadokya tarihinden böylelikle silinip gitti.

Osmanlı hakimiyeti

Cumhuriyetin kurulması sonrası; 1924 – 1926 yılları arasında nüfus mübadeleleriyle Hristiyan (rum) halk bölgeyi terk ederek arkalarında tüm medeniyetlerden izler taşıyan yapılar bıraktılar.
bu başlıktaki tüm girileri gör