iran olayları

atticus finch
çıktığının ikinci gününde solu üçe bölen olaylar zinciri.

öncelikle şunu söyleyeyim. bizim sol ne zaman en ufak bir bölünmede, tartışmalar esnasında birbirine saldıracak duruma gelmeyi bırakacak çok merak ediyorum. bunu aşmamız lazım artık.

tarafları kısaca özetlersek,
1- iran'daki ayaklanmanın emperyalizmin oyunu olduğunu düşünen diyalektik yoksunu tayfa. genelde tkp ve p*rinçekçiler olarak gördüm bunları. aynı diyalektik yoksunları sırf amerikan emperyalistleri saldırıyor diye rusya'yı, çin'i de destekler. çok ciddiye almaya gerek yok, revizyonistlere harcayacağımız harflere yazık.

2- iran'daki isyanı özgürlükçü bir halk ayaklanması olarak gören, ne tarihten ders almayı ne de ortadoğu'nun ve genel olarak asyatik toplumların iç dinamiklerini öğrenememiş tayfa. umutsuzluktan mıdır, yoksa düzgün değerlendirememekten midir, ortadoğu'da asla gerçekleşemeyecek bir avrupa tipi burjuva-demokratik rejimin hayallerini kuruyorlar. bu türkiye'de iki defa, 1960-1971 ve 1973-1980 arasında denendi, ve ikisinde de açık faşizmle bitti. elimizde tarih bilimi (tarihsel materyalizm, marksizmin bir parçası) var, ve buna göre asya'da mümkün olan yalnızca beş yönetim biçimi var*.
benim gördüğüm kadarıyla halkevleri ve htkp bu ikinci tarafta.

3- "henüz bir şey demek için erken. amerika'nın isyana verdiği destek yadsınamaz, ve dikkate alınmalıdır. lakin isyanı tamamen amerikan oyunu olarak nitelendirmek de orada isyan eden halkların** zekasıyla alay etmek olur. bekleyip, sürecin neye evrildiğini görmemiz ve temkinli davranmamız lazım." diyen kesim. bu da benim dahil olduğum kesim oluyor.

*bu beş yönetim biçimi şöyle.
1- kukla tipi demokrasi. en basit örnek, filipinler. eğer iran'daki süreç amerikan güdümüne evrilirse ve iran yıkılırsa kurulacak olan budur.
2- proletarya diktatörlüğü, yani sosyalizm. örnek, 1986'ya kadar sscb, 1983'e kadar çin, 2000'lere kadar kdhc.
3- otoriter, zaman zaman faşizan cumhuriyet. örnek, erdoğan türkiyesi, putin rusya'sı.
4- monarşik yönetim. örnek suudi arabistan, bae.
5- açık faşizm. örneğin türkiye'de 12 eylül dönemi, iran'da 1980'ler, afganistan'da sosyalizm yıkıldıktan sonra başlayan islam dönemi.

burada görüldüğü gibi, iran dahil olmak üzere asyatik toplumlarda avrupa tipi burjuva demokrasisi imkansızdır. iran'da bir halk isyanı var, doğrudur. emperyalizm bu isyandan faydalanarak filipinler tipi kukla demokrasisi kurmak istiyor. iranlı komünistler, devrimciler ise bu isyanı mümkün olduğunca sınıfsallaştırıp sosyalist devrime çevirmek istiyor. saflar bu kadar net.

**iran "halkları" dendi çünkü iran'ın kuzey-doğusu horasan'da ve batı kesimlerinde yaşayan kürtler de var. pkk'nın iran kolu pjak bir açıklama yaparak isyana destek verdiğini açıkça söyledi. kdp'nin (barzaniciler) iran kolu kdip de aynı şekilde.
bu başlıktaki tüm girileri gör