hasan ali ediz

sophos
Rus kasikleri çeviemeni Dostoyevski, gorki, gogol, turgenyev, cehov, puşkin de dahil onlarca eseri çevirmiştir.
70'e yakın çeviriye imza atmış yetkin ve öncü çevirmenlerimizdendir.

Sırbistan'ın Priboy kasabasında doğdu ve on bir yaşına kadar orada yaşadı. Balkan Savaşı'ndan sonra 1913 yıllarında ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti.
Telgrafçı babası 1914 yılında askere alınınca ailenin maddi durumu kötüleşti.
Hasan Ali Ediz, gündüz okula devam etmek ve akşamları ekmek fırınında çalışmak durumda kaldı. 1919'da istanbul'un ingilizler tarafından işgali sırasında işgale karşı bildiri dağıtmaktan tutuklandı. 1921 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Faküktesi'ne girdi. Maddi yetersizlik sebebiyle askeri tıp akademisi'ne geçti. 1921 yılından 1930 'lu yıllara kadar Türkiye Komünist Partisi (TKP) içinde çalışma yürüttü. merkez komitesi ve politbüro'ya seçildi. 1923 1 mayıs'ında komünist bildiri dağıttığı için tutuklandı. Nisan 1924'te ikin kez tutuklandı ve Askeri tıp akademisi'nden atıldı. İki ay hapiste kaldı. 1925'te Sovyetler Birliği'ne gitti. Türkiye'de değilken 15 yıl kütek cezasına çarptırıldı. Orada kaldığı beş yıl içinde bir yanda siyasal faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da tıp eğitimine devam etti. Türkiye'ye döndükten sonra, 1930-1935 yılları arasında hapis yattı.

Sonraki yıllarda, kendini tümüyle yazarlığa ve çevirmenliğe verdi. Devlet kitapları müdürlüğü'ne danışman okarak girdi ve buradan emekli oldu.

Milli eğitim bakanlığı'nda dünya klasikleri dizisinin gerçekleşmesinde önemli katkısı oldu. Fransızça,rusça ve sırpça bilen ediiz, pek çok klasik ve çağdaş yapıtı türkçeye kazandırdı.ölümünden sonra Türkiye Yazar Sendikası (Tys) tarafından hasan ali ediz çeviri ödülü verilmeye başlandı. Ne var ki bu ödül, Tys'nin 12 eylül darbesi'nden sonra kesintiye uğradı.

Hasan ali ediz'in rusça aslından yaptığı suç ve ceza çevirisinin faeklı yayınevlerinde onlarca basımı yapılmıştır. Çeviri ilk olarak 1948-1959 yılları arasında (3 cilt, Milli eğitim bakanlığı) yayınlanmıştır.

bu başlıktaki tüm girileri gör