gazi katliamı

atticus finch
12 mart 1995 tarihinde gazi mahallesinde alevi düşmanı faşistler (tahminen kontrgerilla, veya devlet destekli bir çete) mahalledeki kahvelere silahlı saldırı düzenleyip bir taksicinin boğazını keser ve aracını yakarlar. 25 kişi yaralanır, boğazı kesilen taksici ölür. polis olayın ardından failleri yakalamak için soruşturma başlatacağına ev baskınları ve gözaltılarla mahalle halkını yıldırmaya çalışır, doğal olarak ilk tepki halktan gelir. yaklaşık 1000 kişinin katıldığı protesto yürüyüşüne ateş açılır. bunun üzerine istanbul'un dört bir yanından aleviler ve solcular mahalleye akın ederler. polis ve özel tim 3 gün boyunca istanbul ve ankara'da çeşitli bölgelerde eylemcilerle çatışır.

yaşanan çatışmalarda toplam 22 kişi kolluk güçlerince öldürülmüş, yüzlerce kişi yaralanmış, binlerce kişi gözaltına alınmıştır. legal-illegal neredeyse bütün sol örgütler direnişe ve katliam sonrasındaki protestolara aktif katılım sağlamıştır. olay 90'lar siyasetinin en kanlı ve şiddetli olaylarından birisi kabul edilir.

daha detaylı okuma https://www.wikisosyalizm.org/Gazi_Katliam%C4%B1

olayla ilgili tarafsız denebilecek bir belgesel izlemek için


edit- arada bir böyle giri niyetine, sınıfsal tarihten parçalar yazacağım bundan sonra. yazayım ki bu sözlükte de bulunan "yaw bu devletin ne zararını gördünüz deröristler" tayfasının biraz gözü açılsın. tarihini bilmeyen adamdan solculuk bekliyoruz, hata bizde.
1
atticus finch atticus finch
belli değil. polis saldırıyı kimin yaptığını soruşturmak yerine milletin evine operasyon düzenlediği için haliyle devlet eliyle yaptırıldığını düşündü herkes.
bu başlıktaki tüm girileri gör