monofizit

sophos
Hristiyanlıkta isa'nın kimliği ve tabiatı hakkında bir görüş ve bu görüşe sahip olan kişi ya da bu görüşü savunan kiliseler. Diofizit kavramının zıttıdır.
Kısaca; isa'nın hem insan hem de tanrı olan tek bir tabiatı bulunduğunu ileri sürerler.

Buna göre kelam İsa ile birleşmeden önce de isa Tanrı idi ve Meryem'den doğan çocuk (İsa) tam bir insan ve tam bir tanrıdır. Dolayısıyla da Meryem Theotokos yani Tanrı'nın annesidir. İsa'da bulunan Tanrılık ve İnsanlık özellikleri geğişmeksizin birleşmişlerdir ve birbirinden ayrılamazlar, dolayısıyla haç üzerinde acı çeken isanın sadece insani doğası değil aynı zamanda da tanrısal doğasıdır.

Monofizit kiliseler;
Ermeni Apostolik Kilisesi (Gregoryen)
Süryani Kadim Kilisesi (Yakubi)
Mısır Kıpti Kilisesi (Koptik)
Habeş Kilisesi

Halkedon (Kadıköy) Konsülü'nün kararını benimsemeyip evrensel Kilise'den ayrıldılar. Bu Kiliseler günümüzde de Halkedon karşıtı Doğu Kiliseleri adıyla anılmaktadırlar

Her ne kadar Monofizit Kiliseler olarak adlandırılsalar da, yukarıdaki Hristiyan cemaatleri bu adlandırmaya karşı çıkıp Eutyches'in öğretisini (Monofizit görüşü) sapkın ilan etmişlerdir. Halkedon Konsülü'nün kararını tanımayıp aynı zamanda Monofizit görüşe de karşı çıktıkları için, bu Kiliseler Hristolojik görüşlerini "Miafizit" olarak nitelendirirler. Miafizit görüş, Tanrı'nın Oğlu Logos'un Bakire Meryem'den insan doğası alması (vücut bulma) sırasında Mesih'in Tanrı ve insan doğalarının birleştiğini ve hep birlik içinde kaldığını öğretir. Bu birleşmeden dolayı, Mesih'de iki ayrı doğa bulunduğunu söylemek mümkün değildir.

bu görüşün diofizit görüşten farkı, isa'da var olduğuna inanılan insani ve tanrısal tabiatların katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi ve tek tabiata dönüşmesidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör