fevzi çakmak

frantz fanon
dersim'de kolonyal (yani sömürgeci) rejim kurması için önüne raporlar gelen(1) ve görünüşe göre o raporları uyguayan(2), ikinci dünya savaşı sırasında nazilerle görüşüp sscb'ye saldırma planları yapan* sömürgecilik özentisi, nazi işbirlikçisi bir gericidir.

*genelkurmay başkanı mareşal fevzi çakmak, berlin'de dr harun ve ankara'da general mürsel bakır yoluyla henting ve papen ile ilişki kurmuştur. ''çakmak, kasım 1941'de, harun aracılığı ile hentig'e kişisel olarak turan konusuna büyük ilgi duyduğunu, bu yoldan türkiye ile almanya arasındaki ilişkinin oluşturulabileceğini söylüyordu. mayıs 1942'de de, çakmak, harun aracıığıyla henting'e türkiye'nin savaşa girmesini kaçınılmaz saydığını, türk ordusunun, sovyetlerin kafkas mevzilerine önden saldırmayacağına, iran yayası üzerinden bakü'ye ilerleyeceğini bildiriyordu.(3)

---kaynakça---
(1) 1937-1938'de dersim'de neler oldu? ayşe hür
(2) dersim 38 belgeseli, çayan demirel
(3) faşizm tartışmaları 1978, muzaffer ilhan erdost

edit: bir noktayı düzelttim. sözkonusu zat dersim'de sömürgeciliği önermiyor ama önüne gelen rapor öneriyor. öte yandan.. bazı kemalistlerin kolonyalizmden örnek almaları konusu, dersim'de yaşananların sömürgecilik kapsamına ne kadar girip girmediği konusu.. önemli inceleme konularıdır.
bu başlıktaki tüm girileri gör