dönüşüm

kekotella
Franz Kafka'nın toplumun kişiye düşünce farklılığından dolayı olan yaklaşımını eleştiren düşündürürken düşündüren sembolizimden çokça yaraRlandığı romanıdır.
jakoben
kafkanın kendisinin ne diye yazdığımı bilmiyorum deyip itelediği kitaptır. okumayın. okutmayın. şahsen bir saatimi ayırıp okudum boş döküman
3
radis
Franz kafka'nın gayet bilinçli bir şekilde yazdiğı enfes bir eserdir.
Toplumun ve sistemin çalışma hayati dışında hiçbirşeye değer vermediğini, insanın sosyalleşmesi gerektiğini savunur. Aksi takdirde insan asalak bir böcekten öteye gidemeyecektir.
Sadece sistemi ve toplumu değil, bu eserinde baba ve aile faktörünü de eleştirmektedir.
2
josefk
kafka ile tanışmama vesile olmuş kitaptır. sonrasında sıkı bir kafka hayranı olup çıkmamı sağlamıştır kendileri. gregor samsa bir sabah uyandığında kendisini devasa büyüklükte bir böceğe dönüşmüş halde bulur. samsa'yı endişelendiren böceğe dönüşmüş olması değil, işe gidemeyecek olmasıdır. çünkü ailesinin geçimini kendisi sağlamaktadır ve ödenmesi gereken bir sürü borç vardır. buradaki asıl mesaj nedir sorusuna gelecek olursak kafka bize demek istemiştir ki insan olarak doğarız, büyürüz fakat bir böcek olarak ölmeye hepimiz mahkumuz. bir insanı endişelendiren böceğe dönüşmüş olması değil işe gidemeyecek olmasıdır çünkü kendi benliğini kaybetmiştir insanoğlu geçim derdine düştüğünden beri.. daha da kötüsü ise ailesinin bu böcek öldükten sonra sıradan yaşantısına devam edebilmesidir. o kadar umursamaz ki annesi babası bu durumu, samsanın ölümünden hemen sonra ilk dertleri samsanın kız kardeşini evlendirmek düşüncesi olmuştur..
dal kalkinca sarkan kartal
İlk 20 sayfada uyuz olursunuz "ulan adam böcek oldu kimsenin umurunda değil" diye. Sonra dış dünyaya bakınca ve elinizdeki kitabın değeri ve gerçekçiliği 2 kat daha artar. Okunması gereken kitaptır.
deist imam
(bkz:gregor samsa)

Kafka'yı anlamaya zekası yetmeyenlerin balon dediği kitaptır. Ve gerçek hayata dayanır. Franz kafka'nın babasıyla yaşadığı sorunlardan ilham alarak yazdığı bir kitaptır. 1915 yılında yayımlanmıştır.
harflervekibrit
"gregor samsa bir sabah bunaltılı düşlerden uyandığında, yatağında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak buldu." Kafka'nın vurucu girişlerinden biridir. İnsanlar böcek olayını samsa'nın "farklı" olduğunda gördüğü muamele olarak yorumlamış ama benim aklıma bu kitapla hep; bakıma muhtaç, yatalak, felçli insanlar filan gelir. Yine kendisinin deyimi ile bende de kafaya balyoz etkisi yapan kitaptır. Kafka genel itibariyle çok güzel saçmalayan bir adam...
pencere
öncelikle çok rica ediyorum belli bir okuma disiplini olmayan dostlarımız bu romanla başlamasınlar. hem kitap okumaktan, hem de kafka'dan soğuyorlar. hangisi bir insanın başına gelebilecek en kötü şeydir kestiremiyorum.

gregor samsa'nın bir böceğe dönüştükten sonra kurtulmasını beklemek saflıktır. samsa'nın tek bir şansı kalmıştı ki o da, kendisi böcekleştiyse çevresindekiler ne kadar insan kaldığını sorgulamaktı. bunu hiç bir zaman yapmadı.
oysa kurtuluş böcekleşmeden önce alacağımız bir haldir. o da, bazen isyanın en güzel insan hali olduğunu algılamaktan geçer.